Podeli vest

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka SAD u vreme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tanker
Foto: Pixabay ilustracija

Tanker “DŽoni Rendžer”, pod zastavom Liberije, trebalo bi da stigne u Nju Orleans u ponedeljak sa oko 39.000 tona rastvora uree amonijum nitrata, đubriva proizvedenog kombinovanjem uree, azotne kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije i podacima kompanije Refinitiv Ajkon koja prati pomorski saobraćaj, , prenosi Rojters.

Brod je utovaren prošlog meseca u Sankt Peterburgu. Detalji o ruskom prodavcu i američkom kupcu nisu trenutno dostupni, a Ministarstvo finansija SAD i američka agencija za carinu i bezbednost granica odbili su komentar.

Administracija predsednika SAD DŽoa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali su se mnoge zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da ne ulete u problem pošto se propisi brzo menjaju. Vašington je sankcionisao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugalj i tečni prirodni gas.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom sveta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cena, kao i površine koju planiraju da obrađuju.

Sjedinjene Države su 2021. uvezle iz Rusije đubriva uree amonijum nitrata u vrednosti 262,6 miliona dolara, prema podacima Ministarstvu trgovine.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD je ove nedelje ukinula velike antidamping i antisubvencione dažbine na urea amonijum nitratna đubriva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašicu i rast cena.

(Kraj) / nma


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: