Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se broj zaraženih povećava, a na pitanje može li da se zarazi neko sa četiri doze vakcine odgovara “Svako može biti Bajden”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kon
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Iz nedelje u nedelju se ubrzava aktivnost virusa korona i povećava broj zaraženih, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da je nošenje maski u bolnicama i dalje na snazi, te pozvao građane da poštuju tu meru, kako se ne bi inficiralo još više ljudi.

On je za TV Pink rekao da je za svaki boravak u zatvorenom prostoru najbezazlenija i najsigurnija mera nošenje maske, te da kada bi to svi radili, zaštita bi bila 95 odsto.

“Još uvek se nalazimo u situaciji da će i dalje biti porasta broja zaraženih, to zabrinjava, ali činjenica je da je trenutno u Srbiji prisutan isključivo omikron”, naveo je Kon.

On je rekao da to utvrđuje naš Nacionalni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i dodao da je 6. juna bilo ispod jedan odsto prisustva podvarijatne omikrona, a sada je blizu 28 odsto.

Na pitanje da li se može osoba zaraziti iako je primila četiri doze vakcine, Kon je odgovorio da svako može biti Bajden, aludirajući na američkog predsednika koji ima blagi oblik kovida, iako je vakcinisan četiri puta.

“Ovaj virus je jako zarazan, neočekivano zarazan i svaki naš čovek može da bude (Džozef) Bajden, ali vakcina je još uvek temeljna zaštita i efektivnost je veća od 70 odsto”, poručio je Kon.

On je pozvao starije građane, posebno one koji pripadaju grupi slabijeg imuniteta, da prime buster, ukoliko to još nisu učinili.

“Nema šta da čekaju”, dodao je Kon.

Na pitanje o majmunskim boginjama, Kon je rekao da se ne može ignorisati podatak da se one prenose daleko iznad svojih zemalja gde se pojavljuju, ali i istakao da se mnogo teže prenose.

“Potreban je mnogo bliski kontakt, najčešće intimni kontakt i to treba imati u vidu. Po kliničkoj slici liče na ovčije boginje, ali malo su jače. Majmunske boginje će biti tema u narednom periodu, za sada se ne očekuju neke posledice, ali treba biti oprezan”, poručio je Kon.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: