Podeli vest

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je pre nekoliko dana upotrebu unaprijeđenih vakcina protiv kovida 19 koje su pokazale efikasnost u odbrani od rasprostranjenih varijanti omikron soja. Država je pozvala građane da se vakcinišu, a neke škole zatvorene su zbog porasta broja zaraženih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Samo nekoliko nedelja nakon početka školske godine 2023-24, Sjedinjene Američke Države beleže porast slučajeva COVID-19, što je već dovelo do privremenog zatvaranja nekoliko školskih okruga (u Teksasu i Kentakiju), dok su drugi morali otkazati fudbalske utakmice, prenosi Yahoo News.

Da stvari budu još konfuznije, dok se neki školski okruzi i dalje pridržavaju preporuka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (pet dana kod kuće, a zatim pet dana nošenja maski u školi), drugi (poput školskog okruga Greenwich u Konetikatu) odlučili su se da ukinu svoje prethodne protokole za COVID-19. S obzirom na najnovije varijante Omikrona koje kruže, neke porodice počinju da se pitaju da li je vreme da se ponovno počne nositi maska. Ali šta kažu stručnjaci?

Da li treba nositi maske?

Prema rečima dr. Kolina Neša, specijalistkinje za zarazne bolesti kod dece na Univerzitetu Raš u Čikagu, dobro je da porodice učine sve što mogu da “ostanu budne dok ulazimo u sezonu respiratornih virusa, jer će kružiti mnogi virusi koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kako ulazimo u jesen i zimu, uključujući COVID-19, grip, RSV i druge.” To znači praktikovanje “temeljnog pranja ruku” i poštovanje drugih razumnih mera za sprečavanje bolesti – iako možda ne svako mora nositi masku.

“Sigurno je da kada su odrasli ili deca bolesni i ne mogu ostati kod kuće, nošenje maske je sasvim razumno”, kaže ona. “Svaka situacija je drugačija. Ponekad ste u blizini drugih koji su skloniji ozbiljnijim infekcijama, i u takvim situacijama možda ćete razmisliti o nošenju maske.”

Dr. Zakari Hoj, specijalista za zarazne bolesti kod dece u Pediatrixu u Nešvilu, smatra da porodice ne bi trebalo da preterano reaguju na porast slučajeva COVID-19, ali da je vredno praćenja situacije.

“Trenutno bi nošenje maski trebalo da se bazira na COVID infekciji, hospitalizaciji zbog COVID u lokalnom području i riziku od COVID bolesti, tako da većina školske dece ne bi bila izložena povećanom riziku, osim ako imaju oslabljeni imunološki sistem ili su na lekovima koji umanjuju imunološki odgovor”, kaže on.

“Osobe koje pripadaju visokorizičnim grupama za COVID ili ako postoji značajan prenos u lokalnom području, određeni pacijenti bi se mogli vratiti nošenju maski, ali ne bih preporučivao nošenje maski kao opštu preporuku za veće grupe u ovom trenutku”, dodaje on.

Ko je najosetljiviji na novi soj korona virusa?

Što se tiče toga ko je najosetljiviji na nove varijante, “izgleda da su iste grupe najrizičnije, uključujući starije osobe i decu s oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su oni koji boluju od raka ili uzimaju lekove za hemoterapiju”, kaže Hoj.

Neš se slaže da bi osobe s visokim rizikom – ili oni koji provode vreme s njima – trebalo bar razmotriti nošenje maske.

“COVID nije nestao, ali smo našli način da živimo s njim i istovremeno budemo budni”, kaže ona. “Budite pažljivi prema svojim komšijama: ne pretpostavljajte šta je rizično za njih.”

Neš takođe preporučuje da svi odrasli i deca koja ispunjavaju uslove prime sve preporučene vakcine i pojačivače kad su dostupni. Ove nedelje su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučili ažuriranu vakcinu protiv COVID-19 za Amerikance starije od 6 meseci, a očekuje se da će je uskoro ponuditi apoteke i lekari.

Da li maske deluju?

Istraživanje koje je citirao CDC pokazalo je da redovno nošenje maski – posebno kada se nose dobro pristajuci N95 i KN95 maske koje pružaju veću filtracionu sposobnost – u zatvorenim javnim prostorima bilo povezano s manjom verovatnoćom pozitivnih rezultata na COVID-19 testu. U kombinaciji s drugim merama za sprečavanje, kao što su vakcine i ispravna filtracija vazduha, maske još bolje funkcionišu u usporavanju širenja COVID-19.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!