Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je u petak da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Tanjug/Adel Hana (STF)

Administracija je, međutim, navela da zbog “haosa rata” u Pojasu Gaze nije mogla da proveri specifične primere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procenu tog pitanja, preneo je Glas Amerike.

Procene su iznete u izveštaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbednosti (NSM) koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže “kredibilna i pouzdana” uveravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Postojanje indicija da je Izrael možda prekršio međunarodno pravo tokom rata u Pojasu Gaze, što je pomenuto u sažetku izveštaja koji je u petak dostavljen Kongresu, predstavlja do sada najsnažniju osudu zvaničnika Bajdenove administracije upućenu Tel Avivu, ukazuje Glas Amerike.

Ističe se da bi to što SAD nisu uspele da neposredno dovedu u vezu specifično američko oružje sa pojedinačnim izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze moglo da američkoj administraciji pruži prostor za manevar tokom donošenja odluke o tome da li će ograničiti isporuke ofanzivnog oružja Izraelu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: