Podeli vest

Neobično jaka solarna geomagnetna oluja koja je pogodila Zemlju i koja je najjača za poslednju 21 godinu mogla bi da izazove pojavu polarne svetlosti na našoj planeti ovoga vikenda i poremeti komunikacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Valentin Gensch/dpa via AP

Aurora borealis u Evropi viđena je noćas južnije nego obično, navodi Gardijan – od Irske i Britanije do Češke i Nemačke.

Nacionalna uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje na jaku geomagnetnu oluju koja je pogodila Zemlju u petak popodne, satima ranije nego što se očekivalo, navodeći da je reč o najjačoj solarnoj oluji koja je pogodila Zemlju od oktobra 2003. godine, preneo je AP.

NOAA navodi da će se efekti geomagnetne oluje osećati tokom vikenda, a možda i sledeće sedmice.

NOAA je upozorila operatere elektrana i svemirskih letelica u orbiti da preduzmu mere predostrožnosti.

Solarna oluja bi mogla da izazove pojavu polarne svetlosti čak i na jugu SAD, uključujući Alabamu i severnu Kaliforniju, ističe NOAA.

Napominje se da ova oluja predstavlja opasnost za visokonaponske dalekovode, a ne za električne vodove u domovima.

Solarna oluja bi mogla da utiče na rad satelita u orbiti što bi moglo da izazove poremećaj usluga navigacije i komunikacije na Zemlji.

Polarna svetlost bila je vidljiva u petak duž Istočne obale i na jugu SAD, preneo je Si-En-En (CNN).

NASA je saopštila da solarna oluja ne predstavlja ozbiljnu pretnju za sedam astronauta koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ekstremna geomagnetna oluja 2003. godine dovela je do nestanka struje u Švedskoj i oštećenja transformatora u Južnoj Africi.

Usled jake solarne oluje koja je prouzrokovala snažnu erupciju iz sunčevih pega, polarna svetlost “aurora borealis” se sinoć mogla videti i na području Balkana.

Iako je polarna svetlost fenomen koji se povezuje sa severom Evrope, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, prenose regionalni mediji, a mogla se videti i u severnim delovima Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: