Podeli vest

Novi DSS uputio je pismo patrijarhu srpskom Porfiriju sa molbom da se patrijarhov i glas SPC, ”češće, svakodnevno i glasnije čuje kako bi se time ohrabrio preostali srpski narod na KiM”, potvrdili su Tanjugu u Patrijaršiji, navodeći da predlažu vođstvu Novog DSS-a da se upozna sa stavovima Crkve i patrijarha Porfirija koji je više nego dobro upućen u složenost kosovsko-metohijskih prilika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Sagovornik Tanjuga koji je zahtevao da ostane anoniman rekao je da crkva na pismo Novog DSS neće odgovarati, ali i izrazio čuđenje što je, kako je naveo, ”Novi DSS i dalje tradicionalno neobavešten”, jer su koliko 26. marta, Crkva i Matica srpska, uz učešće najznačajnijih srpskih istoričara, politikologa, diplomata, teologa, ali i vladike Teodosija, održali važno naučno savetovanje na kome je patrijarh Porfirije izneo veoma precizan, jasno definisan i nepokolebljiv stav Crkve o KiM, a koji su preneli svi važni mediji u Srbiji i regionu Sagovornik Tanjuga predlaže vođstvu Novog DSS-a da se upozna sa stavovima Crkve i patrijarha Porfirija koji je više nego dobro upućen u složenost kosovsko-metohijskih prilika i veoma angažovano, zajedno sa državom, ali i svima koji brinu o Kosovu i Metohiji, nikoga ne isključujući, čini sve što je moguće radi poboljšanja položaja našeg vernog naroda i njegovih svetinja.

U pismu koje je Novi DSS uputio ranije danas patrijarhu Porfiriju navodi se, između ostalog, da patrijarha srpskog ”duboko i ponizno mole da se glas SPC, glas njegove Svetosti, češće, svakodnevno i glasnije čuje kako bi se time ohrabrio preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

Iz Novog DSS su izrazili molbu patrijarhu i ”da se kontinuirano daju saveti i podsticaji svakoj svetovnoj vlasti, sadašnjoj i svakoj drugoj, budućoj, te da se uz prizivanje mudrosti i odgovornosti odustane od politike prećutnog, puzećeg priznanja secesije Kosova i Metohije”.

”Stavovi Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC jasni su i časni i stoga Vas molimo da ih u ovim dramatičnim danima, a radi opstanka srpskog naroda i srpske države, što češće upućujete javnosti, ne libeći se iznošenja ocene politike, kako prošlih, tako i sadašnje svetovne vlasti. Naprotiv.

U ovim vremenima i u ovakvim okolnostima niko ne bi imao pravo da prigovori Crkvi da se neovlašćeno meša u politiku i u državne poslove, jer je važnost pitanja opstanka naroda daleko iznad svih drugih pitanja prava i nadležnosti Crkve u sekularnim državama”, navodi se, pored ostalog u pismu Novog DSS


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: