Podeli vest

Apple je najavio razvoj sopstvene veštačke inteligencije, za koju se očekuje da će biti predstavljen sa sledećim ažuriranjem iOS-a.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Kao i druge velike tehnološke kompanije, Apple trenutno razvija generativnu veštačku inteligenciju zasnovanu na modelu velikog jezika (LLM).

IT novinari u šali nazivaju ovu veštačku inteligenciju „Apple GPT“. Dizajniran je da dopuni Siri i razne druge sistemske funkcije na uređajima.

Posebna karakteristika je da Apple-ov AI treba da radi lokalno na Apple-ovim uređajima. Ovo bi moglo postati stvarnost sa iOS 18 od septembra 2024.


Svestrani AI pod nazivom Ferret

U oktobru 2023. istraživači sa Univerziteta Epl i Kolumbija objavili su multimodalni model velikog jezika: LLM pod nazivom Ferret sleteo je na Github pod nekomercijalnom licencom.

Prema autorima, Ferret ima „prostornu svest“ i sposobnost da sa velikom preciznošću ispita sadržaj slike. Ovo omogućava , na primer, otkrivanje recepata postavljanjem fotografije pripremljene hrane.


Nema stručnjaka za veštačku inteligenciju za Apple

Apple-ova odluka da prerano otkrije detalje o velikom proizvodu putem izdanja otvorenog koda verovatno bi mogla biti posledica trenutne situacije.

Kompaniji nedostaju resursi za kreiranje kompleksnih AI sistema u potpunosti u kući. Kao što možete pročitati na veb lokaciji kompanije, Apple već neko vreme traži AI inženjere .

Zajedno sa Maks Plank institutom za inteligentne sisteme, Apple istražuje animirane ljudske 3D avatare pomoću HUGS (Human Gaussian Splats). Posebno za Apple Vision Pro, koji je dobro počeo, ali je i dalje preskup za većinu korisnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: