Podeli vest

Apple-ov iMessage će takođe moći da izdrži napade kvantnih računara u budućnosti. Pretnja i dalje leži u budućnosti, ali zahteva akciju već danas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash


Apple štiti svoju iMessage uslugu za ćaskanje od budućih napada pomoću kvantnih računara koji bi mogli potkopati trenutne tehnike šifrovanja. Možda će proći godine pre nego što takvi napadi postanu mogući – ali akcija se mora preduzeti danas.

Kompanija iPhone je ovo rekla u svom saopštenju u sredu. Kako troškovi skladištenja opadaju, napadači bi mogli da pokušaju da pristupe bezbedno šifrovanim komunikacijama u velikim količinama – a zatim da probiju zaštitu kasnije. Novi protokol pod nazivom PK3 sada je namenjen da zaštiti poslate poruke od takvih napada.

Enkripcija od kraja do kraja od budućih pretnji

Apple-ov iMessage i druge aplikacije za ćaskanje kao što su Signal i VhatsApp podrazumevano koriste takozvanu end-to-end enkripciju. Sa ovim, sadržaj je vidljiv samo u običnom tekstu na uređajima uključenih, ali ne i za samu uslugu.

Probijanje enkripcije korišćenjem današnjih sredstava zahtevalo bi previše napora. Međutim, stručnjaci veruju da bi za 10 do 15 godina mogli postojati kompjuteri sa kvantnom tehnologijom koji bi mogli brzo da razbiju algoritme.

Apple obećava opsežnu zaštitu

Novi dodatni zaštitni mehanizam za eru kvantnih računara uključuje, između ostalog, i češću razmenu novih ključeva između uređaja. Apple će predstaviti PK3 sa narednim verzijama operativnih sistema za svoje uređaje kao što je iOS 17.4.

Kompanija naglašava da će iMessage biti prvi servis za razmenu poruka sa tako opsežnom zaštitom od budućih kvantnih napada. Nedavno je i Signal preduzeo korake u tom pravcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: