Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem oštećenih nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Porodice ubijene dece ispričali potresne detaje masakra

Majka jedne od ubijenih devojčica Nina Kobiljski u nastavku svog svedočenja pomenula je Kecmanoviće i rekla da nije bilo ispravno što su držali toliku količinu oružja u kući, kao ni to što nisu pomogli svom sinu koji je pokazivao znakove da nije dobro.

“On o problemu ne priča, on uzima oružje, puca na glave i tela dece i na taj način leči depresiju i frustracije, na način na koji ga je otac učio”, navela je Kobiljski pričajući o maloletniku i dodala da je očekivala da će roditelji ubijenih i roditelji ubice biti na istoj strani odnosno u istom bolu, kao i da bi joj lakše bilo da prihvate odgovornost.

Pomenula je i da je K.K. šest godina pre masakra bio takođe u toj ustanovi u kojoj se danas nalazi, kao i da su roditeljima ukazivali da ga vode kod psihologa što oni nisu uradili.

Kobiljski tvrdi da je njena ćerka nekoliko puta rekla za K.K. da je čudan nakon kampa u kojem su boravili zajedno, kada je on, kako je navela, spavao u fotelji iako je imao dva kreveta u sobi.

Njen suprug Dragan Kobiljski je naveo da je ćerka bila njegova mezimica i dodao da se plaši da Kecmanovići budu na slobodi, jer oni, kako tvrdi, neće zaboraviti da rukuju oružjem nikad.

“Jako se plašim da Kecmanovići nastave da žive u municiji, pištoljima i oružju. Nista se neće promeniti, oni će i dalje znati da pucaju u glave, bubrege i srca”, rekao je on.

Bojan Asović, otac ubijene devojčice, rekao je da je i on tog dana umro, ali da zbog mlađeg sina da živi i istakao da to što su deca vraćena u školu sedam dana nakon masakra šalje poruku “da se ništa nije desilo”.

Njegova supruga Marija Asović je istakla da je 2. maja, dan uoči masakra, ona sa svojom decom igrala “ne ljuti se čoveče”, dok su Kecmanovići spremali molotovljeve koktele, ukazujući da to govori dosta o porodicama.

Asović je navela i da nije normalno što se roditelji dečaka ne osećaju odgovornim i dodala da su krili da imaju bolesno dete da ne bi ugrozio svoj ugled.

Dragana Anđelković majka ubijene devojčice tog dana je čekala svoju ćerku ispred škole, kada joj je suprug koji je bio u policiji javio da je ubijena.

Anđelković je ispričala detalje identifikacije tela i sahranu, dok je postavila prisutnima pitanje “ko je odgovoran za to što se desilo svoj ovoj deci”.

Njen suprug Branko Anđelković, kako je rekao, beži od realnosti jer se i dalje ponaša kao da je njihova ćerka živa.

On se osvrnuo na maloletnika i naveo da “on nije poremećeni klinac već dresirani vojnik” i dodao da su za masakr odgovorni njegovi roditelji i škola.

Slobodan Negić je za smrt ćerke takođe saznao u policiji, dok je drugarica njegove ćerke pre tog saznanja njegovoj bivšoj supruzi rekla da je videla njihovu ćerku kako leži krvava ispred toaleta.

“To jutro dok sam ja spremao doručak, moja ćerka je izašla iz toaleta gde ju je sačekao K.K. i prvo ispalio tri hica, kada je ona počela da trči on je ispalio još četiri i ona je pala”, naveo je Negić.

On je naglasio da ne razume kakvi to roditelji mogu da kažu da se ne osećaju odgovornima za dela njihovog deteta.

Suđenje se nastavlja sutra kada će svedočiti Milanka Negić, a zatim i braća i sestre ubijene dece što će biti zatvoreno za javnost.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak koji su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije i tu tužbu su podneli članovi porodice Dukić čija je ćerka tog tada ubijena.
Nastavnica istorije koja je tada teško ranjena nedavno je takođe podnela tužbu protiv roditelja maloletnog K.K.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: