Podeli vest

Grčki ministar kulture uznemiren je zbog modne revije na Londonskoj nedelji mode.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash – Britanski muzej

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni ljutito je reagovala na modnu reviju na Londonskoj nedelji mode ispred čuvenog friza Partenona u Britanskom muzeju. Ona je optužila upravu britanskog muzeja za nedostatak poštovanja, prenosi Nau.

„Organizovanjem modne revije u halama u kojima su izložene skulpture Partenona, Britanski muzej još jednom dokazuje da nema poštovanja prema remek-delima” vajara Fidija, rekao je Mendoni u subotu kasno uveče.

Kolekcija inspirisana grčkim pevačem

Grčka od početka 20. veka zahteva vraćanje nekoliko fragmenata hrama Partenona. U drevnim vremenima ovo je bilo posvećeno boginji Ateni.

Dizajner Erdem Moralioglu odabrao je impresivnu izložbenu lokaciju friza Partenona u Britanskom muzeju za modnu reviju svog brenda Erdem. Prikazana kolekcija inspirisana je grčkom pevačicom Marijom Kalas i njenom interpretacijom opere Medeja 1953. godine.

„Uprava Britanskog muzeja banalizuje i vređa ne samo spomenik, već i univerzalne vrednosti koje on prenosi“, nastavio je Mendoni. Pored toga, uslovi za izlaganje i skladištenje frizova u Galeriji Duveen nastavili su da se pogoršavaju. „Vreme je da ukradena i zloupotrebljena skulpturalna remek-dela zablistaju u svetlosti Atike“, nastavila je ona.

Grčka decenijama pokušava da vrati 56 komada friza koji se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Komponente 75 metara dugog Partenonskog friza uklonjene su sa spoljašnje strane Partenonskog hrama na Akropolju u Atini početkom 19. veka u ime tadašnjeg britanskog ambasadora lorda Elgina i donete u Veliku Britaniju u dogovoru sa tadašnjim Osmanskim Empire.

Atina vidi mermerne ploče kao ukradene. London veruje da su stečeni legalno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: