Pismo Franza Kafke u kojem svom prijatelju saopštava da više ne može da se bavi pisanjem, ponuđeno je na prodaju na Sotbijevoj aukciji, 100 godina nakon smrti velikog pisca, za najmanje 114.000 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock.com/Prachaya Roekdeethaweesab, ilustracija/Tanjug

Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. veka poznat po delima “Proces”, “Dvorac” i “Preobražaj”, napisao je pismo austrijskom pesniku i izdavaču Albertu Ehrenstajnu, navodno kao odgovor na molbu da svojim tekstovima doprinese književnom časopisu “Di Geferten”, prenosi Rojters.

Na jednoj stranici tog pisma na nemačkom jeziku, potpisanog samo sa “Kafka”, ovaj nemački pisac jevrejsko-češkog porekla rođen u Pragu navodi da već tri godine nije ništa napisao.

Veruje se da je Franc Kafka to pismo napisao u periodu između aprila i juna 1920. godine dok je boravio u sanatorijumu u gradu Meranu na severu Italije gde se lečio od tuberkuloze.

“Kada su brige prodrle do određenog sloja unutrašnjeg postojanja, pisanje i žalbe očigledno prestaju. Doista, moj otpor nije bio previše jak”, napisao je Kafka u svom pismu Ehrenstajnu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: