Podeli vest

Veliki delovi Australije našli su se na početku leta na udaru toplotnog talasa, a vlasti su upozorile na visok rizik od požara u mnogim delovima zapadne Australije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Nadležni su izdali upozorenje na toplotni talas za državu Zapadna Australija, susedne severne teritorije i državu Kvinslend na istoku zemlje, najavljujući temperature u nekim regionima i do 45 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

U Pertu, glavnom gradu najveće australijske države Zapadne Australije, prognozirana je maksimalna temperatura od 35 stepeni Celzijusa, pet stepeni više od proseka za mesec decembar, a potvrđeno je i da je aktivno čak 20 požara.

Istok Australije se ovog meseca našao na udaru El Ninja, klimatske pojave koju odlukuje neobično topla voda u Tihom okeanu koja izaziva toplotne talase, ciklone, suše i šumske požare.

Veći deo istočne obale Australije pogodile su bujice izazvane obilnim padavinama, a meteo-služba je za danas izdala upozorenja na poplave i olujno vreme sa grmljavinama u delovima Novog Južnog Velsa, najnaseljenije država u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: