Podeli vest

Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobedu, rekao je Morison

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

australija
Foto: Pixabay

 Australijski premijer Skot Morison izjavio je da priznaje poraz na danas održanim opštim izborima, dodajući da iako brojanje glasova nije završeno, po svemu sudeći će opoziciona Laburistička partija formirati vladu.

“Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobedu”, rekao je Morison u obraćanju na televiziji, preneo je Rojters.

Morison je dodao da će će povući sa mesta lidera Liberalne partije.

Na taj način biće završen period od osam godina i devet meseci koliko je na vlasti bila Morisonova konzervativna koalicija.

Morison je postao premijer 2018. godine, podsetio je Rojters.

Prethodno su australijske televizijske stanice izvestile da se opoziciona Laburistička partija bliži pobedi na današnjim opštim izborima u toj zemlji.

Birači su okrenuli leđa vladajućoj konzervativnoj koaliciji u korist nezavisnih i manjih partija fokusiranih na klimatska pitanja, prenosi Rojters.

Laburisti bi, nakon devet godina u opoziciji, mogli da preuzmu vlast, ali će im za to možda biti potrebna podrška Zelenih i drugih ekološki orijentisanih političkih snaga, navodi britanska agencija.

Glasači su, pokazuju delimični rezultati, očigledno kaznili Liberalno-nacionalnu koaliciju premijera Skota Morisona u bogatim gradskim mestima, a posebno u Zapadnoj Australiji, procenjuju mediji.

Konačni rezultati izbora će se verovatno, duže čekati, jer je rekordan broj ljudi glasao poštom, prenosi britanska agencija.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: