Podeli vest

Ovo je prva nagrada te vrste u zemljama nemačkog govornog područja. Relevantni kriterijumi su ispunjeni na “izuzetan način”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

„Naše mleko od sena je deo austrijske tradicije koja kombinuje održivost, kvalitet i regionalnost“, kaže savezni ministar poljoprivrede i šumarstva Norbert Točnig o međunarodnoj nagradi. Konkretno, u subotu je čitava „industrija mleka od sena u austrijskom alpskom regionu“ proglašena svetskom kulturnom baštinom od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), piše Heute.

„FAO prepoznaje poljoprivredne sisteme koje su razvijali farmeri tokom generacija da bi obezbedili hranu, očuvali stare tradicije i zaštitili prirodne resurse“, kaže se u emisiji ARGE Heumilch.

Jedinstven i održiv

Poljoprivredno mesto svetske baštine takođe mora da ispunjava određene kriterijume, koji su, prema Jošihide Endu iz FAO-a, ispunjeni na „izuzetan način“. To mora biti jedinstven sistem poljoprivredne proizvodnje koji je prostorno omeđen i čije je očuvanje neophodno za budućnost. Austrijska industrija mleka sena smatra se prvom poljoprivrednom svetskom kulturnom baštinom na nemačkom govornom području.

Uključuje i najoriginalniji oblik proizvodnje mleka. Krave muzare dobijaju svežu travu i začinsko bilje leti, a seno zimi. Fermentisana hrana kao što je silaža je strogo zabranjena. Upravljanje mozaikom promoviše biodiverzitet, a upravljanje trajnim travnjacima čuva livade, pašnjake i alpske pašnjake, koji su vredna zaliha CO2.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: