Podeli vest

Deca u Japanu retko imaju prekomernu težinu, smatraju se veoma zdravom – i generalno su mnogo manje osetljiva od svojih vršnjaka u drugim zemljama. Ovde možete saznati zašto u Japanu jedva da ima suza i kukanja za stolom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Japanska deca se smatraju najzdravijom na svetu: imaju dug životni vek i retko pate od gojaznosti. Jedan od razloga za to je – naravno – ishrana. Sada svi znamo da je povrće zdravije od brze hrane. Međutim, deca obično ne mare za ovo. Pa kako japanski roditelji nateraju svoju decu da jedu zdravo? 

1. Rasporedite razigrano

U Japanu važi pravilo: jedi očima. Roditelji se stoga često ulažu u ekstremne mere da spremaju obroke posebno za svoju decu. Od pirinča i povrća prave smešne životinje i figure. Ovo ne samo da čini jelo zabavnim, već i deca odmah vide svaki sastojak. Zahvaljujući ljubaznom predstavljanju, oni takođe uče da uživaju i cene svoju hranu.

2. Eksperimentisanje dozvoljeno

Već ste pogodili: u Japanu se izreka „Ne igraj se sa hranom“ shvata manje ozbiljno nego u ovoj zemlji. Ne samo da se od pojedinačnih sastojaka stvaraju maštovite kreacije, već ih deca mogu kombinovati kako god žele. U suštini, roditeljima u Japanu je veoma važno da njihova deca što ranije upoznaju različite ukuse. Ovo im pomaže da razviju dobar osećaj ukusa. Iako se ipak može desiti da dete striktno odbije jedno povrće, sigurno će naći nekoliko drugih koje mu se posebno dopadaju.

3. Proslavite obroke

Zajedno jedenje je veoma važno u Japanu. Ovo promoviše porodičnu koheziju i istovremeno deca mogu da posmatraju navike u ishrani svojih roditelja. Biće radoznali za jela koja jedu njihovi roditelji – a obično je za mališane isto kao i za odrasle.

Škole takođe rade svoj deo posla

U Japanu, međutim, osnova za zdravu ishranu nije postavljena samo kod kuće. Važnu ulogu igraju i škole. Nastavnici žele da učenicima prenesu znanje o hrani, kuvanju i baštovanstvu. Cilj je da se u ranoj fazi stvori svest o zdravom načinu života. 

Japanske škole takođe ručaju zajedno. Naravno, pažnja je posvećena uravnoteženim jelovnicima. Prema daserste.de, svaki dan ima ugljenih hidrata, mesa ili ribe i povrća. Novi ukusi su izričito traženi – iako smo se vratili eksperimentisanju. Pored toga, u mnogim školama deca moraju da pomažu u kuhinji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: