Podeli vest

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala u utorak u naselju Banjsko polje kod Bora, ušla je u četvrti dan. Za sada se zna da je otac devojčice bio podvrgnut poligrafu, dok majka to nije mogla da učini zbog trudnoće. U BiH su u vezi sa ovim slučajem uhapšene tri osobe, a advokat Toma Fila vidi dva moguća scenarija u vezi sa ovim slučajem

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MUP

va Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, noćas su stigli u Banjsko Polje kod Bora i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je u utorak nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić. Timove čini 18 vatrogasaca-spasilaca sa 5 terenskih vozila i spasilačkim psom, saopštio je danas MUP.

Policija je i tokom noći dežurala kod kuće odakle je devojčica nestala. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sinoć je bio u Boru, kako bi obišao pripadnike MUP koji rade na terenu u potrazi za nestalom devojčicom. Na mesto nestanka dvogodišnje devojčice u Banjskom Polju kod Bora došao je juče bager koji je, kako je objasnila policija na terenu, trebalo da raščisti deo oko kuće i omogući policiji da nastavi pretragu.

Na tom mestu su bili postavljeni i šatori, a prisutne su bile i Vatrogasno-spasilačke jedinice i jake policijske snage koje su blokirale prilaz kući.

Detektiv: Poligrafsko ispitivanje i mobilna forenzika deo svake istrage

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

“U ovom slučaju samo otac može da bude tesiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba proveriti da li je istina to što otac govori, ili nije”, naveo je on za Tanjug.

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcija.

Pored toga, ukoliko je u kasnijem mesecu trudnoće, ona ima dva pulsa što onemogućava da se napravi normalan i relevantan test. Odgovarajući na pitanje šta je potrebno da bi jedan poligrafski test bio validan i kakvi su standardi prakse i kriterijumi za poligrafsko testiranje, Novak je naglasio da osoba koja se testira mora da bude emotivno, fizički i psihički u stanju da se testira, i da su sve reakcije u normalnim uslovima, odnosno da ništa sa strane nije poremetilo neku reakciju.

“Ne možete vi nikoga osuditi ili osloboditi samo na osnovu poligrafa. Poligraf je deo jedne šire istrage i ukoliko se poklapa poligrafski rezultat sa još nečim, to onda dobija neku treću dimenziju. Kod nas na sudu nije priznat, ali je u istrazi jako koristan, ne bi ga za džabe koristile sve jače službe sveta”, rekao je Novak.

MUP Srbije:U BiH uhapšene 3 osobe, objavile da su povezane sa nestankom devojčice

U toku trajanja operativnog istraživanja u BiH su u vezi sa slučajem nestanka male danke uhapšene tri osobe.

Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine je, na osnovu informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za tehniku, uhapsila tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže „Tik Tok“ objavile da su povezane sa nestankom devojčice Danke Ilić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali su IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na „Tik Toku“ izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu. Na osnovu te informacije, Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B.T, Z.T i M.T, obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je izneo osumnjičeni lažna.

Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine osumnjičene će, u skladu sa zakonom, privesti nadležnom tužiocu na dalje postupanje. Akcija je sprovedena u koordiniaciji Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, NCB Interpola Beograd, Ministarstva bezbednosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine, NCB Interpola Sarajevo i Federalne Uprave policije Bosne i Hercegovine, koji su pokazali visok stepen profesionalnosti i brzo reagovali na informacije dobijene od MUP-a Srbije.

MUP Srbije objavio je sinoć i snimke hapšenja trojice muškaraca u BiH u vezi sa nestankom dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora. Na snimcima se vidi kako pripadnici Federalne uprave policije sprovode trojicu uhapšenih muškaraca.

Sarajevski portal ”Avaz” je ranije sinoć objavio da su istražitelji Odseka za Sajber kriminal FUP locirali putem IP adresa osobe koje su tvrdile da imaju saznanja o nestanku male Danke i koje su tražile 50.000 konvertibilnih maraka, odnosno oko 25.000 evra za otkrivanje tih informacija.

Toma Fila: Dva scenarija šta se dogodilo sa Dankom

Advokat Toma Fila navodi da trenutno isključuje mogućnost da se nešto desilo sa devojčicom, jer da je došlo do najgoreg scenarija, do sada bi je pronašli.

Fila je naglasio da pre svega treba proveriti roditelje, jer je nemoguće da dete od dve godine jednostavno nestane. Kao drugi mogući slučaj naveo je da je u pitanju otmica.

Naime, kako je Fila rekao odmah nakon nestanka deteta, najpre je postavio sebi pitanje kako je uopšte dete od dve godine tako brzo moglo da nestane.

– Čudno je znate, ona je jako mala. Istraga mora temeljno da se uradi, sve mora da se prečešlja i proveri, mnogo je nelogičnosti u svemu tome – rekao je Fila, prenosi portal K1.

Iskusni advokat navodi da trenutno isključuje mogućnost da se nešto desilo sa devojčicom, jer da je došlo do najgoreg scenarija, do sada bi je pronašli.

– To je malo mesto, dosta policije je tamo. Našli bi je do sad, i zato mi sve trenutno liči na otmicu, ili prodaju, mnogo je nelogičnosti –  zaključio je Fila.

FOTO TANJUG/ MUP


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ