Podeli vest

Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom počelo je sa radom, a generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže danas za Tanjug da je cilj zajedničke firme “Serbhungas” da se proširi trgovina gasom u regionu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

bajatović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Cilj zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za trgovinu gasom nije samo da mađarska elektroprivreda MVM trguje u Srbiji, već i da se Srbijagas pojavi kao trgovac u regionu, izjavio je za Tanjug generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Dodaje da je preduzeće “Serbhungas” već osnovano i registrovano u APR i napominje da je reč o trgovačkom preduzeću.

“To je obično trgovačko preduzeće, a 36 takvih preduzeća je već osnovano u Srbiji. Jedina razlika između ovog i ostalih preduzeća je što su ovde MVM, odnosno mađarska elektroprivreda i Srbijagas. Postoje dva razloga zašto smo to uradili, prvi je da prilikom otvaranja tržišta možemo lakše da se postavimo u odnosu na konkurenciju, jer sada Mađari dobijaju gas preko Srbije, ali deo gasa stiže i iz Mađarske, a drugi deo se sastoji u tome da mi još uvek nismo do kraja napravili sva svoja skladišta, nismo proširili Banatski dvor, a Mađari imaju skladišne kapacitete od ukupno sedam milijardi (kubnih metara gasa)”, rekao je Bajatović.

Dodao je i da preduzeće Srbijagas mora da bude registrovano u Evropskoj uniji da bi se pojavilo kao trgovac u regionu.

“Uskoro će biti osnovano preduzeće Srbijagasa u Budimpešti. Nema nikakve uloge imovine, nikakvih ulaganja posebnih prava, jednostavno tržište mora da se otvori, to je partnerstvo o zajedničkom nastupu na tržištu. Nemamo nameru da prodajemo manje gasa, nego da prodajemo više gasa”, istakao je Bajatović u izjavi za Tanjug.

Naveo je i da se otvaraju nove tehničke mogućnosti za Srbiju.

“Završava se interkonekcija Niš – Dimitrovgrad – Sofija, prema Mađarskoj je sve u redu, Turski tok je završen, potpisan je Ugovor u vezi sa izgradnjom interkonekcije prema Makedoniji, bili smo i u Azerbejdžanu i znamo šta možemo da radimo. Pričali smo i sa Amerikancima i sa Katarom, interkonekcija Grčka – Bugarska je gotova, a krajem oktobra će biti gotova konekcija Srbija – Bugarska, tu će biti prisutni i novi trgovci, i novi pravci snabdevanja gasom”, kazao je Bajatović.

U planu je i eventualno zajedničko ulaganje u izgradnju gasnih centrala u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: