Podeli vest

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da se kod decembarskih računa za gas na kojima stoji i stavka duga iz oktobra, što je zbunilo potrošače koji su račun za oktobar platili, radi o knjigovodstvenoj zavrzlami nastaloj zato što Pošta nije radila i da će rok za plaćanje biti produžen do 31. januara te da niko od potrošača neće biti oštećen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajatović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

“Radi se o knjigovodstvenoj zavrzlami, jer Pošta nije radila pa nismo mogli da odštampamo ugovor sa Poštom Srbije o štampanju i dostavljanju računa zbog čega oktobarski računi nisu stigli na vreme. Valuta za njih je bila 15. oktobar ili 15. novembar, nismo ih dostavili i kako onda da ljudima obračunamo kamatu, a po zakonu smo dužni za ono što je dospelo a nije plaćeno obračunati kamatu”, rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.


Dodao je da je zato valuta za oktobarski račun produžena do decembra.
“Onima koji su platili oktobarski račun, mi smo to knjižili kao pretplatu jer ne možemo drugačije, pošto u suprotnom mora da se obračuna kamata. Kada je došao novembarski račun, valutu smo produžili za 15. decembar. Recimo vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u pretplati i još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za one 3.000 dinara, pa vi platite 7.000 dinara”, objasnio je on.

Naveo je da je u računu za decembar uzeta u obzir pretplata iz oktobra i da se očekuje da će decembarski računi izdati 15. januara da iznivelišu situaciju.
“Naravno, sve je to zbunilo ljude, jer nisu svi ljudi knjigovođe, račun je komplikovan zbog dodataka koji postoje, ali važno je da niko nije oštećen ni za jednu paru, rekao je Bajatović i dodao da se sve u vezi sa računima za gas može videti na sajtu “Moj Srbijagas”.
Istakao je da će rok za plaćanje računa biti produžen do 31. januara i da niko u računima od oktobra pa nadalje neće biti oštećen.
Bajatović je naglasio i da naša zemlja nema problema sa količinama gasa, kao i da se neće koristiti zalihe iz skladišta gasa “Banatski dvor”.


On je precizirao da “Srbijagas” u zalihama ima 381 milion kubnih metara, dok se potrošnja kreće između 14 i 15 miliona.
“Mi nemamo problem sa količinama. Sve zalihe su plaćene, mislim da nećemo ni koristiti ‘Banatski dvor’. To znači da ćemo i u toku ove godine imati praktično viška gasa. Mi nismo ugroženi, proizvodimo električnu energiju, svi rade maksimalno, svi troše maksimalno, ko god želi da ima gas, biće mu obezbeđen”, rekao je Bajatović.


Dodao je i da iz Rusije našoj zemlji stiže 11 miliona kubnih metara gasa dnevno.
Govoreći o ceni gasa, Bajatović je naglasio da je gas berzanska roba i da ne može da se zna kakva će cena biti u drugom kvartalu.
“Sad je cena 350 dolara na berzi, 310 dolara po dugoročnom ugovoru. Sve funkcioniše”, rekao je on i dodao da će se 1. maja, kada se završi grejna sezona napraviti presek da se zna po kojoj ceni se nabavlja taj energent, kao i da će se verovatno u septembru znati po kojoj ceni će se plaćati gas pošto će tada biti potpisani ugovori.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: