Podeli vest

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je da će on staviti veto na predlog republikanaca u Predstavničkom domu kojim bi bila obezbeđena pomoć isključivo Izraelu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, File

Bajden i njegova administracija podržavaju zakon koji, pored finansijske pomoći Tel Avivu, podrazumeva podršku Ukrajini i obezbeđivanje novih sredstava za graničnu bezbednost, prenosi Rojters.


Zvaničnici administracije demokratskog predsednika već mesecima rade sa demokratama i republikancimja u Senatu na zakonu predstavljenom u nedelju, koji kombinuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu, uz reorganizaciju američke imigracione politike.


Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.


Kako prenosi Glas Amerike, za borbu protiv napada jemenskih Huta u Crvenom moru bilo bi izdvojeno oko 2,4 milijarde, a za američku misiju protiv uticaja Kine u Indo-Pacifiku namenjeno je 8,4 milijarde dolara.

Ojačavanje granice SAD i Meksika i reforma imigracionog sistema zahtevaju 20 milijardi dolara.
Promena imigracione politike bi, prema ovom zakonu, uključila procesuiranje zahteva tražilaca azila koji ulaze u SAD iz Meksika u roku od 90 dana, kao i mogućnost izdavanja radnih dozvola za one koji prođu inicijalne provere.
Bajden bi dobio ovlašćenje da zatvori južnu granicu SAD u slučaju da broj dnevnih prelazaka iz Meksika bude 5.000 pet dana zaredom i da automatski deportuje ilegalne imigrante, bez mogućnosti traženja azila.


Republikanski lideri u Predstavničkom domu prethodno su rekli da će odbaciti dvopartijski predlog zakona i umesto toga glasati o predlogu zakona koji pruža pomoć samo Izraelu.


Predstavnički dom sa republikanskom većinom usvojio je u novembru zakon kojim je predviđena pomoć samo za Izrael, ali to nikada nije razmatrano u Senatu sa demokratskom većinom, budući da su njegovi članovi radili na Bajdenovom zahtevu da Kongres odobri širi finansijski paket koji obuhvata i sredstva za graničnu bezbednost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: