Podeli vest

Bajden će se sastati sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, kao i liderima Egipta, Jordana i Iraka na regionalnom samitu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Bajden
Foto: Shutterstock

Američki predsednik Džozef Bajden danas će izneti svoju strategiju za Bliski istok, dok završava poslednju deonicu četvorodnevnog putovanja u tom regionu, sa ciljem da ojača pozicije SAD i poveže njegove države protiv Irana, prenosi AP.

U saudijskom luckom gradu Džedi na Crvenom moru, Bajden će se sastati sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, kao i liderima Egipta, Jordana i Iraka na regionalnom samitu.

Kada bude razgovarao sa Savetom za saradnju u Zalivu i njegovim arapskim saveznicima, američki predsednik će ponuditi svoju najrealističniju viziju do sada za ovaj region i modele za njegovu saradnju sa SAD, saopštila je Bela kuća.

„To je strategija koja je odgovarajuća za 2022. godinu, za razliku od dve decenije velikih kopnenih ratova koje su SAD vodile u ovom regionu tokom 2000-ih“, saopštio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Očekuje se da će cene energenata, koje su porasle od ruske invazije na Ukrajinu, biti visoko pozicionirane na dnevnom redu današnjeg samita, ali se ne očekuje da će Bajden sa sastanka otići sa dogovorom, da regionalni proizvođači odmah povećaju snabdevanje naftom, prenosi AP.

Na samitu će se takođe razgovarati o stabilnosti i bezbednosti regiona, kao i zabrinutostima zalivskih zemlja za bezbednost hrane, klimatske promene i stalnu pretnju terorizma, navodi američka agencija.

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je sinoć posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim izvođačem nafte.

Predsednik SAD pre toga je posetio Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima sa kojima se tom prilikom sastao uveravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu “kao poslednje sredstvo”.

U obraćanju zajedno sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu, sa kojim je imao susret pre polaska u Saudijsku Arabiju, Bajden je naveo da SAD neće odustati od pravednog rešenja višedecenijskog sukoba između Izraela i Palestinaca, preneo je Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: