Američki predsednik Džo Bajden otvorio je u utorak samit NATO u Vašingtonu poželevši dobrodošlicu državama članicama, a u svom govoru fokusirao se na podršku Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svetskim liderima da je “NATO moćniji nego ikad“ na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

“Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću.

Danas je NATO moćniji nego ikada”, naveo je Bajden. “Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući rešenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Prema Bajdenovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin ne želi ništa manje od “potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape.

“Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina”, dodao je on. Predsednik Amerike je dodao da Rusija neće pobediti, ali da Ukrajina hoće. U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa obeležava 75. godišnjicu postojanja. NATO nikad nije bio veći, ali i izazovi sa kojim se suočava su veliki – rat u Ukrajini, sve agresivnija Kina, rat Izraela i Hamasa u Gazi, a neke članice dovode u pitanje svoju posvećenost alijansi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: