Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD neće ratovati sa Rusijom u Ukrajini, ali će, ako bude potrebno, braniti teritoriju NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Bajden s
Foto: Shutterstock

“Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini. Direktan sukob NATO i Rusije je Treći svetski rat – nešto što moramo da pokušamo da sprečimo”, rekao je Bajden u petak u govoru o Ukrajini u Beloj kući, preneo je TAS S.

Nastavićemo da stojimo zajedno sa našim saveznicima u Evropi i šaljemo nepogrešivu poruku: branićemo svaki pedalj teritorije NATO punom snagom ujedinjenog i čvrstog NATO, istakao je Bajden.

On je odbio da kaže da li Vašington ima dokaze koji potvrđuju izjave nekih zapadnih zemalja da postoji rizik da Rusija upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

“Neću da govorim o obaveštajnim podacima, ali Rusija bi platila veliku cenu ako bi upotrebila hemijsko oružje”, rekao je američki predsednik.

Bajden je kritikovao sunarodnike koji traže aktivno američko vojno prisustvo u Ukrajini ili američku podršku uvođenju zone zabranjenog leta kako bi se Ukrajinci zaštitili od ruskih napada, preneo je Rojters.

“Ideja da pošaljemo ofanzivnu opremu, avione, tenkove i vozove sa američkim pilotima i američkim posadama…to se zove Treći svetski rat”, rekao je Bajden, te napomenuo da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO, uključujući članice NATO koje se graniče sa Rusijom.

“Doduše, ako odgovorimo, to je Treći svetski rat, ali imamo svetu obavezu na teritoriji NATO… iako nećemo voditi Treći svetski rat u Ukrajini”, naglasio je Bajden.

SAD, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, ukinuće trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopštio je Bajden.

“Dok Putin nastavlja nemilosrdni napad, SAD i saveznici, partneri nastavljaju da rade na ekonomskom pritisku na Putina i daljoj izolaciji Rusije na globalnoj sceni. Kasnije u toku dana, zajedno sa NATO saveznicima, G7, kao i EU, izdaćemo zajedničko saopštenje u kojem ćemo objaviti nekoliko novih koraka kojima ćemo pritisnuti Putina i smatrati ga još više odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu”, kazao je Bajden.

Odluka o ukidanju trgovinskih povlastica, inače, otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: