Podeli vest

SAD su potpuno posvećene japanskoj odbrani, usled pojačanih tenzija sa Kinom i posledica ruskog napada na Ukrajinu, poručio je Bajden

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden japanski car
Foto: Tanjug/Imperial Household Agency of Japan via AP

Američki predsednik DŽozef Bajden sastao se danas sa japanskim carem Naruhitom u kraljevskoj palati u Tokiju, tokom svoje turneje po Aziji.

Ovaj susret je prvi otkako su se njih dvojica srela u decembru 2013. godine, kada je Naruhito bio prestolonaslednik, a Bajden potpredsednik SAD, saopštila je Kraljevska pres agencija, prenela je agencija Kjodo.

Ovo je drugi put da aktuelni japanski car, koji je preuzeo tron 1. maja 2019. godine, ugostio američkog predsednika tokom državne posete, a prethodno je to bio Donald.

Bajden se potom sastao sa njegovim “dobrim prijateljem”, premijerom Fumijom Kišidom, koga je uverio da su SAD potpuno posvećene japanskoj odbrani, usled pojačanih tenzija sa Kinom i posledica ruskog napada na Ukrajinu.

Jedna od tema je bila i Severna Koreja, a Bajden će se danas sastati sa porodicama Japanaca koje su oteli pre nekoliko godina da obučavaju špijune u Severnoj Koreji.

Glavna tema Bajdenove dvodnevne posete Japanu, tokom kojeg se susreće sa liderima Japana, Indija i Australije u okviru Kvad grupe, biće pokretanje Info-pacifičkog ekonomskog radnog okvira, širokog plana koji je potpora ekonomskom stupu SAD u Aziji.

Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani”, rekao je Bajden na početku razgovora u palati Akaska u centralnom Tokiju.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: