Podeli vest

Fleksitarijanska dijeta spada među tri najefikasnije. Iza kompilovanog naziva je spoj fleksibilnosti i vegeterijanske ishrane, a meso je dozvoljeno

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

fleksitarijanska dijeta
Foto: Shutterstocka

Ako ste do sada probali sve moguće dijete i niste izdržali zbog strogog režima, fleksiterijanska dijeta je za vas, jer ona ne poštuje nikakva ograničenja, a pruža brojne zdravstvene prednosti.

Suština je da se u ovoj dijeti kada god hoćete i koliko god hoćete konzumiraju namirnice koje su napravljene od biljaka, ali nije slična strogoj vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani.

Sa druge strane ona ostavlja dovoljan prostor za uključivanje drugih namirnica u rutinu, ali takođe govori da je ravnoteža ključna.

Dijetetičarka Don Džekson Blatner je napisao knjigu o ooj dijeti u kojoj navodi nije potrebno sasvim izbaciti meso (već drastično smanjiti) da bi se poboljšalo zdravlje po sličnim mehanizmima kako na telo utiče vegetarijanska ishrana. 

Ova dijeta vam daje prostor, da ponekad, kada osetite snažnu potrebu da pojedete meso, to i učinite.

Principi fleksiterijanske dijete

Redovno unošenje dobrog izbora voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica.

  • Davanje prioriteta biljnim proteinima umesto životinjskim
  • Uključivanje životinjskih proizvoda kad god je to potrebno
  • Konzumacija minimalne količine prerađene hrane i oslanjanje na prirodnu.
  • Ograničavanje dodatnog šećera

Šta jesti tokom ove dijete?

Jednostavno je. Dozvoljeno je sve, ali je fokus na proteinema koji se nalaze u pasulju, grašku, orašastim plodovima, semenkama, soji i jajima. Voće i povrće, integralne žitarice, niskomasni mlečni proizvodi, zaslađivači i začini (šećer se izbegava).

Kako izgleda fleksiterijanski tipični obrok?

Suština je da tokom doručka unesete oko 300 kalorija, ručak 400, a večere 500 kalorija, uz po 150 kalorija za dve užine.

Predlog šta jesti

Doručak:

  • 2 parčeta tostiranog tonus hleba,
  • namaz od mladog sira 25 g,
  • salata od paradajza srednje veličine i krastavca.

Ručak:

  • čorba od mešanog povrća (pri serviranju dodati kašičicu hladnoceđenog maslinovog ulja),
  • vegetarijanska pljeskavica od soje,
  • sveža salata od povrća,
  • kriška integralnog hleba.

Večera

  • grilovano povrće (tikvice, paprike, šargarepa, šampinjoni…)
  • dve šnite grilovanog tofua,
  • 150 g kuvanog prosa,
  • sveža zelena salata s limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja.

Užina

sezonsko voće, ili oko 30 g orašastih plodova

.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: