Podeli vest

Jedina stvar koja je gora od Irana sada, jeste Iran sa nuklearnim oružjem, rekao je Bajden.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden
Foto: Shutterstock

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je u Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima uveravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu “kao poslednje sredstvo”.

“Jedina stvar koja je gora od Irana sada, jeste Iran sa nuklearnim oružjem”, rekao je Bajden za izraelski Kanal 12, u intervjuu koji je snimljen pre nego što je napustio Vašington, a emitovan danas, nekoliko sati nakon što je doputovao u Tel Aviv.

Upitan o upotrebi vojne sile protiv Irana, Bajden je rekao: “Ako bi to bilo poslednje sredstvo, (onda) da”, prenosi AP.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i upozorava na nuklearni program Teherana i pozive na uništenje jevrejske države.

Očekuje se da će SAD i Izrael danas objaviti zajedničku deklaraciju kojom se učvršćuju bliske vojne veze dve države i daje nova snaga apelima da se preduzmu vojne akcije s ciljem da se neutrališe iranski nuklearni program.

Jedan visoki izraelski zvaničnik je uoči Bajdenovog dolaska rekao, pod uslovom da ostane anoniman, da će se Izrael i SAD obavezati da “iskoriste sve elemente moći protiv iranske nuklearne pretnje”.

Pre Bajdenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posete američkog predsednika.

“Razgovaraćemo o potrebi da se obnovi snažna globalna koalicija koja će zaustaviti iranski nuklearni program”, poručio je izraelski premijer Jair Lapid, pozdravljajući američkog predsednika na ceremoniji dobrodošlice u Tel Avivu.

Bajden je rekao da iransku elitnu vojnu formaciju Islamsku revolucionarnu gardu, neće ukloniti sa americke liste terorističkih organizacija, čak i ako bi to negativno uticalo na mogućnost da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu sa svetskim silama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: