Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ideja da će Kina učestvovati u pregovorima o ishodu ukrajinskog rata nije racionalna, nakon što je Peking objavio mirovni plan za sukob.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bajden
Foto: Shutterstock

„Ruski predsednik Vladimir Putin to pozdravlja, pa kako bi onda moglo biti dobro? Nisam video ništa u tom planu što ukazuje da tamo postoji nešto od koristi bilo kome osim Rusiji, ako bi se poštovao kineski plan “ rekao je Bajden u intervjuu za “Ej-Bi-Si njuz” juče, na godišnjicu od početka ukrajinskog rata.

On je dodao da „ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna”. Kineski plan u 12 tačaka, koji je objavljen juče u dokumentu ministarstva spoljnih poslova poziva obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju i upozorava na upotrebu nuklearnog oružja.

Američki predsednik je u intervjuu komentarisao i nedavno obaranje navodnog kineskog špijunskog balona iznad teritorijalnih voda SAD i saopštio da postoji mogućnost da kineski predsednik Si Đinping nije znao za njegovo postojanje.

Bajden je rekao američkoj televiziji i da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom ne trebaju avioni F-16, i time za sada isključio mogućnost slanja borbenih letelica Kijevu. „U ovom trenutku mu ne trebaju F-16. Za sada to isključujem“, rekao je Bajden.

On je u petak ponovio i svoju nameru da se kandiduje za drugi mandat i rekao da je „legitimno“ da ljudi postavljaju pitanja o njegovim godinama, ali da to nije uzimao u obzir kada je odlučivao da li će da traži reizbor.

Bajden je takođe rekao i da bi zvanična kandidatura mogla da usledi i nešto kasnije jer, kako je objasnio, “ima previše drugih stvari koje moraju da se završe u bliskoj budućnosti pre nego što počne kampanja”.

Sa 80 godina, Bajden je najstariji predsednik u istoriji SAD i polemika o njegovim godinama pratila ga je tokom kampanje 2020., a takođe se nastavila i za vreme njegovog predsedničkog mandata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: