Podeli vest

Priča da bi bakšiš za konobare trebalo da postane obavezan pokrenula je lavinu komentara i predloga šta je još potrebno uraditi u ugostiteljstvu u Srbiji. Predlog da ljubazni gosti dobiju popust privukao je posebnu pažnju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafe
Foto: Pixabay

Predlog da se uvede obavezan bakšiš u visini od 10 posto za konobare, krajem prošle godine, objavilo je udruženje hotelijera i restoratera „Hores“. Ovo udruženje je ovaj vid naplate bakšiša videlo kao rešenje i “odbranu” od inspektora koji kažnjavaju svaki višak koji se nađe u kasi.

Na ovakav predlog reagovalo je Udruženje ugostitelja Srbije “Esnaf”. Iz ovog udruženja predlog obaveznog bakšiša nazval su “pljačkom gostiju” i dodali da niko nije u obavezi da plati uslugu konobara ili njihovu ljubaznost.

Tema je nakon kratke polemike zatvorena. Konobari su nastavili da služe goste, gosti da sami određuju kada, kako i koliko će ostaviti bakšiša, a inspektori su i dalje svaki višak kažnjavali.

Niko nije siguran ko je ponovo pokrenuo temu obavenog bakšiša u Srbiji, ali se Poslovno udruženje hotelijere i restoratera Srbije pronašlo pomalo odgovornim jer su poslednjih dana imali predlog za regulisanje sistema bakšiša za koji kažu da nije obuhvatao obavezu davanja bakšiša.

Kako su pojasnili njihov zahtve je bio samo taj da se bakšiš može platiti karticom.

Muke sa bakšišom i u Hrvatskoj

Polemika oko bakšiša vodi se poslednjih mesec dana i u Hrvatskoj. Možda se ova tema upravo adatle “prelila” u Srbiju.

Prema pisanju Jutarnjeg lista Hrvati su u problem sa bakšišom došli onog trenutka kada su sa kune prešli na evro. Kako piše ovaj list, građani još uvek u svojim glavama preračunavaju kune u evre da bi znali koliko nešto vredi, pa im to zadaje glavobolju kada treba da ostave bakšiš.

Prema pisanju ovog lista u Hrvatskoj se bakšiš kreće od 18-20 procenata računa. Za prosečnog građanina Hrvatske to znači da bi račun u evrima trebalo da prebaci u glavi u kune, izračuna procenat, a zatim sve to preračuna u evre i ostavi bakšiš.

Uz zadovoljstvo zbog ljubaznosti i dobre usluge, građani Hrvatske, piše ovaj list, napojnicu ostavljaju jer znaju da je plata konobara, bez napojnica niska i da se konobari, slično kao i kod nas, zapšljavaju po principu “plata plus bakšiš”.

Ljubazni gosti traže svoje

Tokom polemike koja se razvila na društvenim mrežama o visini bakšiša, jedna od korisnica društvenih mreža predložila je da se princip jednog malog kafea u Nici uvede i u Srbiju.

Po ovom principu, koji je započeo kao šala, gosti koji ljubazno zatraže kafu dobijaju popust u odnosu na one koji kafu zatraže drugačije.

Ljubazna molba, plus kafa, plus “dobro jutro/dan/veče” u ovom restoranu košta 1,40 evra. Ljubazna molba bez “dobro jutro/dan/veče” stajaće vas 4,25 evra, a samo kafa 7 evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: