Podeli vest

Na celom Balkanu potrošnja lekova za smirenje je dva do tri puta veća nego u zemljama Evropske unije, rekao je profesor Janko Samardžić iz Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta za RTS.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

lekovi
Foto: Pixabay

Institut za farmakologiju Medicinskog fakulteta koji prati potrošnju lekova na nivou cele Srbije, ustanovio je da je potrošnja anksiolitika, sedativa i hipnotika, odnosno lekovi za terapiju nesanice, značajno porasla tokom pandemijskog perioda.

Građani Srbije su tokom 2021. godine popili ukupno 7,34 miliona pakovanja lekova za umirenje (anksiolitika) i antidepresiva, koji se nalaze na Listi A i Listi A1 Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno koji se izdaju na lekarski recept, pokazuju podaci RFZO.

Bez obzira na to što se propisivinje anksiolitika smanjilo za 6,5 odsto i antidepresiva za jedan odsto u odnosu na 2021. godinu, ispada da smo popili više kutija ovih medikamenata nego što Srbija ima stanovnika.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2019. pokazali su da je u Srbiji 22 odsto odraslog stanovništva ili svaki četvrti stanovnik tokom godinu dana koristilo neki sedativ, što je dvostruko više nego u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tačnije, svaka četvrta ili peta osoba, odnosno između 20 i 25 odsto populacije Srbije, povremeno ili svakodnevno uzima neki od preparata benzodiazepina, odnosno sedativa, podatak je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog, profesor je na Katedri za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže za E-kliniku da su lekovi za smirenje i lekovi protiv depresije su bezbedni i efikasni ukoliko se uzimaju pod kontrolom lekara i u ograničenom vremenskom periodu.

Međutim, nekontrolisana primena može doveti do niza neželjenih efekata.

Samardžić ističe da je jedni pravi način primene onaj koji prepiše lekar, a da se u suprotnom neželjeni efekti ispoljavaju na različite načine.

Preterana sedacija, konfuznost, loša kordinacijapokreta, samo su neki od neželjenih efekata.

Kod starijih osoba, kažu stručnjaci, zbog sneadekvatnog korišćenja sedativa često dolazi do povećanog broj padova i preloma.

Kod mlađih osoba, gde se beleži zloupotreblja sedativa, vidi se manjak koncentracije i teško pamćenje. Poseban problem je kad se ovi lekovi kombinuju sa alkoholom.

Lekari upozoravaju da tokom vremena dolazi do smanjene tolerancije na ove lekove zbog čega korisnici često samoinicijativno podižu dozu, što ne bi smeli.

Dodatno, razvija se i zavisnost od ovih lekova i zato je važno da lekar vrši procenu i prepisuje lekove.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: