Podeli vest

Turistički kapaciteti na planinama i u banjama Srbije za predstojeće novogodišnje praznike su skoro potpuno rezervisani, jer kako je izjavila direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rezervisanost kapaciteta na planinama je oko 90 odsto a u banjama skoro 100 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vrnjačka banja
Foto: Bilten

“Prema našim informacijama rezervacija kapaciteta je na izuzetno visokom nivou. U planinskim centrima rezervisano je oko 90 odsto mesta a to važi za Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Taru, Staru planinu. Kada govorimo o banjama, Sokobanji, Vrnjačkoj Banji, Lukovskoj Banji, mesta su skoro rasprodata, a dosta se traži i Prolom, Banja Koviljača, Vrdnik”, rekla je ona za Tanjug.

Dodala je da veliko interesovanje vlada i za doček Nove godine u gradovima Srbije, a naročito u onim gradovima u kojima se organizuju i različiti događaji na otvorenom ili koji gravitiraju ka pograničnom delu naše zemlje.

“Što se inostranih turista tiče, prema informacijama kojima raspolažemo, najviše gostiju očekujemo iz regiona. Tu prvenstveno mislim na turiste iz Bugarske, zatim Rumunije, Severne Makedonije i tradicionalno iz Republike Srpske i Crne Gore”, rekla je Labović.

Prema njenim rečima decembar je tradicionalno mesec kada je dolazak stranih turista u Srbiju veoma izražen i kada oni ostvare veći broj noćenja nego domaći turisti. Za četiri zimska meseca, od decembra do marta, Srbija u proseku ima oko tri i po miliona noćenja domaćih i stranih turista a svakog meseca se u proseku beleži blizu 300.000 turista.

“Ova godina je bila rekordna za srpski turizam jer smo za prvih 10 meseci imali više od 10,8 miliona noćenja a očekujemo da dođemo i do skoro 13 miliona noćenja ove godine”, rekla je ona.

Navela je da se očekuje i bolja zimska sezona od prošle, koja je bila problematična zbog visine snežnog pokrivača a da je ova sezona počela bolje jer snega na planinama već ima a na velikom broju staza radi se i veštačko osnežavanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: