Na najnovijoj listi najmoćnijih pasoša, na prvom mestu je pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, na poslednjem mestu je Sirija, dok je Srbija na 32. mestu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay/ilustracija


Najnoviju listu objavio je Pasport indeks, a kao glavni kriterijum uzet je broj zemalja u koje sa pasošem može da se uđe bez vize.
Lista obuhvata 98 zemalja.


Vlasnici pasoša UAE bez vize mogu da putuju u 180 zemalja, drugo mesto deli pet zemalja – Nemačka, Španija, Francuska, Italija i Holandija, čiji građani mogu da putuju u 178 zemalja bez viza.


Treće mesto deli takođe pet zemalja – Švedska, Finska, Luksemburg, Austrija i Švicarska sa čijim pasošem može da se putuje u 177 zemalja.


Šest zemalja je na četvrtom mjestu – Danska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja, a oni koji posjeduju ove pasoše mogu bez viza da putuju u 176 zemalja.


Na petom mestu je osam zemalja – Singapur, Grčka, Norveška, Češka, Velika Britanija, Mađarska, Japan i Novi Zeland čiji građani mogu da putuju u 175 zemalja bez viza.


Sjedinjene Američke Države dele šesto mesto sa Slovačkom i Australijom, a sa tim pasošem može da se uđe u 174 zemalja.


Najbolje rangirana zemlja iz regiona je Slovenija koja je na sedmom mestu, sledi Hrvatska na 10 (172 zenlje), dok je treći najbolje rangiran pasoš iz regiona srpski sa kojim može da se putuje u 137 zemalja.


Pasoš Severne Makedonije je na 36. mestu, Crne Gore na 37. kao i turski pasoš i sa kojima može da se putuje u 129 zemalja.


Pasoš BiH je na 44. mestu i oni koji ga poseduju mogu bez vize da putuju u 121 državu.


Na začelju liste su, pored Sirije, Avganistan, Irak, Somalija i Pakistan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: