Podeli vest

Rusija pokušava da se vrati u Savet UN za ljudska prava (UNHRC) iz kojeg je isključena prošlog aprila nakon što je napala susednu Ukrajinu, navodi BBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija
Foto:Pixabay

Ruske diplomate sada traže da njihova zemlja ponovo bude izabrana u Savet za novi trogodišnji mandat. BBC tvrdi da je dobio kopiju dokumenta o stavu koji je Rusija poslala članicama UN tražeći njihovu podršku, pred glasanje koje će biti održano sledećeg meseca.

U dokumentu Rusija navodi da će pronaći „adekvatna rešenja za pitanja ljudskih prava“ i nastojati da spreči da Savet postane „instrument koji služi političkoj volji jedne grupe zemalja“, što se shvata kao ukazivanje na Zapad.

Diplomate su saopštile da se Rusija nada da će povratiti međunarodni kredibilitet nakon što je optužena za kršenje ljudskih prava u Ukrajini i unutar svojih granica. Savet UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članova, od kojih se svaki bira na trogodišnji mandat. Na sledećim izborima koji će biti održani 10. oktobra, Rusija će biti u konkurenciji sa Albanijom i Bugarskom za dva mesta u Savetu rezervisana za zemlje centralne i istočne Evrope.

U glasanju će učestvovati svih 193 člana Generalne skupštine UN u Njujorku. Tamošnje diplomate rekle su za BBC da Moskva vodi agresivnu kampanju, nudeći malim zemljama žito i oružje u zamenu za njihove glasove i da je u takvim okolnostima moguće da se Rusija vrati u Savet.

Rusija je suspendovana iz Saveta za ljudska prava u aprilu 2022. sa 93 člana Generalne skupštine UN koji su glasali za, 24 je bilo protiv, a 58 članova bili su uzdržani, navodi BBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: