Podeli vest

Najnoviji podaci istraživača pokazuju da je “praktično sigurno” da će 2023.godina, u kojoj su zabeleženi smrtonosni toplotni talasi, poplave i požari, biti najtoplija ikada zabeležena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Canva

Predviđanje je usledilo nakon “izuzetno” visokih oktobarskih temperatura, a tokom ovog meseca globalne prosečne temperature vazduha bile su za 0,4 stepeni veće od prethodnog maksimuma iz oktobra 2019, prema podacima službe EU za klimatske promene “Kopernik”, prenosi BBC.

Oktobar je bio peti mesec zaredom u kome su zabeležene rekordne temperature. Jul je bio toliko topao da je možda bio najtopliji mesec u poslednjih 120.000 godina, dok je prosečna septembarska temperatura oborila prethodni rekord za “neverovatnih” 0,5 stepeni Celzijusa, prema podacima Kopernika.

Oktobar nije bio tako neuobičajeno vruć kao septembar, ali je ipak oboren rekord u ovom mesecu sa “izuzetnom” razlikom, navodi se u saopštenju službe EU za klimatske promene.

Izvesno je da će ova godina biti najtoplija ikada zabeležena, pošto je malo verovatno da će poslednja dva meseca 2023. preokrenuti trend, jer su se visoke temperature širom sveta nastavile i u novembru. Ekstremne globalne temperature će se verovatno nastaviti i 2024. godine, sopštili su istraživači, prenosi BBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: