Podeli vest

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u KBC-u Zagreb obišao je jutros pacijenta koji je hospitalizovan zbog trovanja gaziranim pićem, a nakon toga je izjavio da je danas “nešto više pacijenata” otrovanih gaziranim pićem, ne precizirajući o kom broju je reč.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

“Još ih je nekoliko, svi su lakše povređeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom”, rekao je Beroš za zagrebačku N1 tv.

“Moramo biti oprezni, ali ne treba sejati paniku”, rekao je Beroš i preporučio da je najbolje nekonzumirati gazirana pića, već piti samo vodu.

Ante Jukić, dekan hemijskog inženjerstva i tehnologije Univerziteta u Zagrebu je izjavio da je zbog trovanja gaziranim pićem hitno potrebno sprovesti temeljnu analizu situacije.

Na pitanje bi li bi iz prodaje trebalo povući određene proizvode Koka-Kola Hrvatska, Jukić je rekao da je to teško, ali da se i to mora razmotriti kao mogućnost vodeći pritom računa o mogućoj ekonomskoj šteti.

“S obzirom na to da firma proizvođač stoji na raspolaganju, treba dogovoriti mere koje su u saglasnosti sa zakonom”, rekao je Jukić.

Incident sa zatrovanim pićem obelodanjen je juče, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, ali je, prema pisanju hrvatskih medija, najmanje dva takva slučaja bilo i pre dva meseca, a radilo se o jednom bračnom paru kada je suprug hospitalizovan nakon jednog gutljaja gaziranog pića u jednom riječkom restoranu, kao i jednom dečaku iz Krapine.

Da je i četvrti pacijent hospitalizovan zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem, potvrdio je ranije predstavnik Zavoda za gastreneterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, koji smatra i da bi u ceo slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra “Ivan Vučetić”.

Zvanično su potvrđena do sada četiri slučaja trovanja gaziranim napicima proizvođača Koka-Kola Hrvatska, jedan u Rijeci i tri u Zagrebu.

Ostojić je izrazio i zabrinutost zbog slučaja od pre dva meseca.

“Brine me slučaj odapre dva meseca. Tom pacijentu se rade mužiranja jednjaka, došlo je do tako jake upale, korozije da se stvorilo vezivo koje je suzilo jednjak koji kolege moraju proširivati…”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: