Podeli vest

Vlasti Beča uspostavile su energetski krizni štab kako bi osigurale snabdevanje energijom građana glavnog grada Austrije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

beč
Foto: Pixabay

Trenutno je snabdevanje energijom Bečlija osigurano, a kako bi situacija takva i ostala, potrebno je delovanje “sa pogledom u budućnost”, zbog čega je gradonačelnik Mihael Ludvig naložio osnivanje savetodavnog stručnog tela koje će se baviti pitanjem snabdevanja energijom, saopštio je sekretar za privredu Beča Peter Hanke.

To telo treba, zajedno sa kriznim štabom grada da prati pripreme za zimu, i da daje predloge za potrebne mere.

Činiće ga predstavnici privrede, energetskih kompanija, gradskih vlasti, koje se bave organizacijom i bezbednošću, gradske direkcije za gradnju, vatrogasaca, Hitne pomoći, Službe za informisanje grada.

To telo će se, kako je navedeno u saopštenju, uskoro sastati i redovno održavati sednice.

“Ekspertsko telo orijentisaće se prema planu od više nivoa saveznih vlasti, te i prema anlizama kriznog štaba grada”, najavio je Hanke.

Krizni štab za energetiku, ističe, je potreban jer su savezne vlasti nesavesne.

“Grad Beč se priprema za različiti razvoj situacije, ali je za to neophodno da dobije, kao i sve ostale pokrajine, informacije i osnove za odluke od strane saveznih vlasti. U Nemačkoj su izradili scenarije i sproveli stres testove. Slično u Austriji savezne vlasti nisu učinile, a potrebno je”, rekao je Hanke.

On je ponovio svoj apel austrijskoj vladi da rade jedinstveno, i da se sa pokrajinama izrade planovi za reakciju na različite scenarije.

“Osiguranje snabdevanje energijom je jasna nadležnost saveznih vlasti. U Kriznom štabu pri Ministarstvu energetike trenutno nema niti jednog predstavnika pokrajina. Zato pokrajinama nije jasno šta će se desiti u slučaju nepovoljnog razvoja situacije. Potrebna nam je sigurnost planiranja”; poručio je Hanke.

Istovremeno on je građanima poručio da je kvalitet mreže električne energije u Beču dobar, i da se mogu osloniti na njegovo funkcionisanje.

Iako je tema blekauta trenutno u fokusu medija, kaže, u Beču verovatnoća za nastajanje takvog problema nije porasla, a i u slučaju da do njega dođe dobro je pripremljen.

Prema njegovim rečima posebnim elektranama, koje mogu bez pomoći spolja da samostalno budu pokrenute, snabdevanje strujom u Beču moglo bi da se obnovi najduže za jedan dan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: