Podeli vest

Pop muzičarka Ana Stanić sutra uveče nastupa na drugom obnovljenom izdanju festivala “Beogradsko proleće” u Mts Dvorani sa pesmom “Krila”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Istaknuta i nagrađivana pop muzičarka Ana Stanić nastupiće sutra uveče na drugom obnovljenom izdanju festivala “Beogradsko proleće” u Mts Dvorani sa pesmom “Krila”, a specijalno za Tanjug naglašava da joj je veoma drago što će ova manifestacija vratiti svoj nekadašnji sjaj.

Muzička umetnica, kantautorka na festivalu će se takmiči sa 17 drugih kolega, što može izazvati posebno veliku tremu, možda donekle i veće uzbuđenje nego kada ima solo koncerte na kojima je glavna zvezda. Opet, kada je sama na koncertu, onda i nema drugih koji nastupaju pre i posle nje, kao kod velikih festivala ili manifestacija.

“Sigurno je na neki način veća odgovornost kada imam samo svoj koncert celo veče, a i lepše je, u suštini. Ali, svakako planiram ove godine da održim i svoje solo koncerte, tako da ću tek u tome uživati. Nije da jedno isključuje drugo”, objasnila je Ana Stanić. Na festivalu “Beogradsko proleće” predstaviće svoju najnoviju pesmu „Krila” za koju je sama komponovala muziku i pisala tekst, uz aranžman Mahira Sarihodžića.

“Naravno, ono što je važno je da promovišem novu pesmu, a takođe sada obeležavam jubilej – 25 godina moje solo karijere, kao i novi album, koji se sprema”, otkrila je Stanić za Tanjug. Pesma “Krila” jeste poslednji činilac, komadić koji je nedostajao, sa kojim će Ana Stanić i zatvoriti ceo novi album, i njoj je krivo što publika još uvek nije imala priliku da čuje pesmu. Ali, šta publici donose (nova) “Krila”? Muzičarka i laureat prestižne nagrade “GODUM” Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije za najbolju pop pevačicu 2021. godine, opisala je da je njen tekst za novu numeru do sada najveći ikada koji je napisala, i priznaje da svaki put prevaziđe samu sebe. “Tekst je dosta slobodan, veoma konkretan, govori o jednoj velikoj slobodi, i ono što uvek provejava u mojim pesmama, a blisko je mojoj ličnosti, ta neka nepresušna melodija”, ocenila je Ana Stanić za Tanjug.

Kada je započela solo karijeru nakon pop dens grupe “Moby Dick”, Ana Stanić je sa prvim solo albumom “Metar iznad asfalta” (1998) imala iskorak u rok ili pop rok muziku, čak su je upoređivali sa svetskim zvezdama Šeril Krou ili Alanis Moriset, jer je bila devojka sa gitarom i glasom koji osvaja. Muzički umetnici nekada vole da eksperimentišu sa žanrovima, da se ne pridržavaju samo jednog pravca, već da neprestano istražuju.

“Upravo pesma “Krila” predstavlja nešto drugačije, ima do sada najkomplikovaniji sklop u žanrovskom smislu. Oduševljena sam kako je sve ispalo, cela pesma je svirana uživo, radili smo je u Zagrebu, i zaista su vrhunski muzičari realizovali”, objasnila je Stanić i dodala da je “muzika veoma pitka, pesma je u pop maniru, a tekst je ono što definitivno izlazi iz klišea”.

“Da ne pričam i ne otkrivam previše, sve će čuti publika u subotu veče. To je ono zanimljivo i specifično za ovu pesmu. Nije zvuk taj koji je eksperimentalan, niti pomeram granice, već sam sa ovom numerom dobila na veoma ozbiljnom kvalitetu u pogledu zvuka i produkcije”, naglasila je pop muzičarka. Za najnoviju pesmu “Krila” Stanić je skoro kompletna autorka, potpisuje muziku i tekst, te joj možda odgovara kada je kantautor, da peva kompozicije koje je sama stvorila u potpunosti.

“U poslednje vreme mi to jako prija, a nije oduvek bilo tako. Prvenstveno sebe smatram kompozitorom, i ranije mi je stvarno bilo teško da se intenzivno bavim i pisanjem teksta. Vremenom sam onda naučila da svoje misli i osećanja pretočim u reči i tekst koji ću da pevam, a da se ne osećam nelagodno zbog toga”, istakla je muzičarka. Osim navedenog prvog, Ana je objavila u karijeri i sledeće albume – “Vidim te kad” (1999), “Tri” (2002), “U ogledalu” (2004), “Sudar” (2008), “Priča za pamćenje” (2015). Poslednjih godina je realizovala mini albume, odnosno EP izdanja “Izgubljeno proleće” (2019) i “Moja Nova godina” (2021), a u opusu ima i kompilacije – “Ana Stanić” (1999), “Best Of “ (2014).

“Možda mi je bilo lakše da pevam kada nisu moje reči. Moji tekstovi na svim albumima su bili previše lični. Sada sam uspela da ih učinim svakako ličnim, a opet mogu slobodno da ih otpevam, što je na neki način moja borba sa samom sobom”, navela je Stanić Prvu pesmu je komponovala sa svega 11 godina i kasnije se našla na njenom prvom solo albumu, a reč je o divnoj baladi “Javi se”. Zapravo, kako kaže pevačica, bila je inspirisana hit pesmom “Domino Dancing” elektro pop grupe “Pet Shop Boys”, što je “bila prva pesma koju sam čula”, i kako joj je ta melodija ostala u glavi dosta dugo, krenula je da stvara svoje muzičko delo. U to vreme je volela da čita čuveni popularni muzički magazin “Bravo”, gde je videla tekst te pesme, pevušila je, i onda u svojoj kreativnoj duši počela da stvara neke melodije, minijature, i rešila da ih zabeleži, da ne iščeznu.

Pop umetnica je istakla za Tanjug da je želela da učestvuje na “Beogradskom proleću” prošle godine, kada je zvanično pokrenuto i obnovljeno. Ipak, kako je već bila zapaženi učesnik na našem takmičenju u izboru za Pesmu Evrovizije 2022 sa pesmom “Ljubav bez dodira”, onda joj se činilo da je “sve to previše blizu, da ne pretera sa dva uzastopna muzička takmičenja” u kratkom vremenskom periodu.

“Mnogo mi se sviđa ta zamisao da se nastupa na festivalu ovog tipa gde nam svira Simfonijski orkestar, kao i cela suština, ideja vraćanja “Beogradskog proleća”, povratak njegovog starog sjaja. Tako da je za mene ove godine to bio i logičan sled da učestvujem. Daleko od toga da se sada vraćam festivalima, više je u pitanju sticaj okolnosti”, nagovestila je Ana Stanić, pevačica, kompozitor, kantautor i diplomirani filmski i TV producent sa Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Podsetimo, uspešnu solo karijeru Ana Stanić je započela 1998. godine upravo na jednom bivšem festivalu “Pjesma Mediterana” u Budvi, sa pesmom “Molila sam anđele”, koju je tadašnji muzički urednik, legendarni Kornelije Bata Kovač uvrstio u selekciju, iako je skoro zakasnila za prijavu na samo takmičenje.

Takođe, sa bendom “Moby Dick” je učestvovala 1995. godine na čuvenom “MESAM”-u sa hit pesmom “Zar nije te stid”, i kasnije 2002. usledio je III internacionalni festival “Muf+Voban” (Zrenjanin), sa numerom “Obična ljubav”. U novijem periodu, Stanić je pevala na Izboru za Pesmu Evrovizije 2022 sa kompozicijom “Ljubav bez dodira”, i iste godine opet Crna Gora, festival “Skale” (bivše “Sunčane skale”) u Herceg Novom sa numerom “Ne zna ona”. Ana je podsetila da je svirala violinu u muzičkoj školi, tako da je skoro ceo život u muzici, iako se opredelila da ode na studije FDU, a pre toga, u četvrtom razredu srednje škole, sa 18 godina, postala je član popularne grupe 90-ih godina – „Moby Dick” sa kojom je postigla zaista veliki uspeh.

U istom periodu pohađala je i časove solo-pevanja u muzičkoj školi Vučković, kod tenora Milojka Pajevića. Pop umetnica je imala uspešan koncert krajem 2019. godine u Centru za kulturu “Vlada Divljan” kao pravi spektakl.

Veče i cela dalja turneja naziva “Pop simfonija” uz simfonijski orkestar “Stanislav Binički” zaista je bilo na vrhunskom nivou, što je ponovila i na drugim scenama Srbije, u Nišu, Novom Sadu, a mnogi se sećaju i njenog uspešnog koncerta pre više od 10 godina u Sava centru.

Takođe, na Letnjoj sceni CzK “Vlada Divljan”, Ana Stanić i Ivana Peters su isto 2019. nastupale kao akustični pop rok duo, i beše veoma zanimljiv koncept koncerta, gde obe pevaju hit pesme ove druge, iz solo karijere ili od njihovih grupa (“Negative”, “TAP 011”, “Moby Dick”). U vezi sa tim, Stanić razmišlja sada o novim mogućim prostorima za svoje nastupe, i upravo joj je Mts Dvorana, gde će pevati svoja “Krila”, definitivno velika želja za ostvarenje celovečernjeg koncerta.

Ipak, kako kaže, “za sada ne bi unapred isticala želje za svirke, dok ne izađe novi album” i na miru razmisli koji su joj koncertni prostori zanimljivi, primamljivi i atraktivni za nastupanje. Takmičari nemaju prilike da čuju jedni druge kakve pesme imaju, tako da ni Ana nije mogla da ima uvid u kompozicije svojih kolega i koleginica, osim što je nakratko poslušala jednu strofu numere “Krila od dima” Tijane Bogićević, što joj se svidelo kako zvuči.

“Veoma me zanima da čujem duet Bore Đorđevića i Lado Leskovara – “Verica”, to mi deluje da će biti fenomenalno. Drago mi je da su tu Iva Lorens, Tijana Bogićević, Milena Vučić. Sve su to super pevači, divne koleginice, a sjajno je što je Ivan Ilić (džez muzičar, uradio sve aranžmane i orkestraciju za naše pesme”, zaključila je Ana Stanić za Tanjug.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: