Podeli vest

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je u 87. godini, a bio je premijer sa najdužim stažom u Italiji od Drugog svetskog rata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Tanjug

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, File

Vodio je italijansku vladu četiri puta, a karijeru su mu obeležili seks skandali i optužbe za korupciju, preneo je BBC.

Njegov živopisan privatan i javni život, u šta spadaju ozloglašene seks žurke, glamurozne žene i devojke, slučajevi pred sudom i zatvor – privukli su pažnju javnosti, kako u Italiji, tako i u svetu.

Berluskoni je voleo da se hvali da je “kao staro vino” – što je bio stariji, bio je bolji, a njegova smrt ostavila je “veliku prazninu”, rekao je ministar odbrane Italije Gvido Kroseto.

Kupio je fudbalski klub Milan 1986. godine, spašavajući ga od bankruta, ali je 1994. godine postao popularan pod nadimkom “vitez” – i ušao u svet politke.

Nakon osnivanja nove, desničarske partije Forca Italija, počela je nova era italijanske politike, a Berluskoni je obezbedio njegovo mesto kao premijer 1994. godine.

Napustio je vlast 2011. godine, kada je izgubio poverenje u parlamentu nakon seks skandala.

Po ulasku u politiku, bio je redovan na naslovnicama italijanskih tabloida, koji su izveštavali o njegovih više od 20 slučajeva zbog zloupotrebe vlasti, finansijske prevare i glasina o razvratnim zabavama u njegovoj vili kod Milana.

Berluskoni će biti sahranjen u sredu, opelo u milanskoj katedrali

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni biće sahranjen uz državne počasti, a opelo će biti održano u Milanskoj katedrali u sredu od 14 sati, rekao je danas portparol Katoličke crkve Milana, preneo je Rojters.

Kako je navela agencija ANSA, njegovo telo će biti prebačeno u njegovu vilu San Martino u Arkoru, severno od Milana, rekli su izvori.

Strani mediji: Preminuo bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni

Italijanski biznismen i političar Silvio Berluskoni preminuo je danas u 87. godini života, prenose strani mediji pozivajući se na nezvanične izvore.

Bivši italijanskom premijeru Berluskoni ju dijagnostikovana je laukemija u aprilu ove godine kada je primljen u bolnicu prvi put.

Pe nekoliko dana hospitalizovan je u milanskoj bolnici San Rafaele zbog unapred zakazanog pregleda u vezi sa hroničnom leukemijom.

“Silvio Berluskoni se trenutno nalazi u bolnici San Rafaele kako bi odradio zakazane testove u vezi sa njegovom već pozantom hematološkom patologijom”, saopštili su tada bolnice uz poruku da nema razloga za zabrinutost.

Berluskoni se poslednji put za medije oglasio krajem maja kada je poručio da se oseća bolje i da počinje da obnavlja svoju stranku Forca Italia (FI).

“Prepustio sam se nebu i pomoći lekara. Bilo je teško, ali ja sam uvek bio samouveren”, izjavio je Berluskoni u intervjuu za dnevnik Korijere dela Sera, prenela je agencija ANSA njegovu izjavu od 22. maja.

Vest o smrti Berluskonija još uvek nije zvanično potvrđena.

Odlazak Silvia Berluskonija

Silvio Berluskoni, italijanski preduzetnik i političar, koji je danas preminuo u 87. godini, bio je jedna je od najmarkantnijih ličnosti italijanske politike poslednjih decenija.

Posebnu notu njegovim političkim istupima davala je zapravao činjenica da je bio vlasnik medijske imperije, koju je uostalom sam stvorio. Specifičnim nastupom, izvesnom ekstavagancijom, potom širokim korišćenjem medija na način koji prethodno nije bio tako uobičajan u svetu politike, on je izvesnom smislu bio i vesnik vremena političara koji se ponašaja i kao šoumeni.

Rođen je u Milanu septembra 1936. Bila je to manje više prosečna porodica. Otac je bio bankarski službenik, majka domaćica.

Završio je pravni fakultet na univerzitetu u Milanu. I upravo u rodnom Milanu, baveći se građevinskim preduzetništvom, postupno je izgradio poslovnu imperiju.

Poznat je po gradnji stabenog bloka Milano 2, na periferiji. Potom postupno ulazi u svet medija. Između 1979 i 1984, stvara veliku nacionalnu medijsku grupu kroz tri mreže: Canale 5, Italia 1 i Rete 4. Medijski tajkun postaje između ostalog i zahvaljujući činjenici da je tadašnja zakonska regulative u tom domenu u Italiji bila nedovoljno razvijena (recimo na polju frekvencija). Otuda takva koncentrracija medijske moći. Potom, čini se da je imao politicku podršku.

U tom smislu najčešće se pominje Betino Kraksi, onovremeni lider socijalista. Breluskonijev Fininvest, inače osnovan 1978, tako početkom devedesetih ovladava ne samo u sektorom televizije, sa Mediasetom, već i izdavaštvom. Zatim, logično, reklamnim sektorom. Sledi ovladavanje mrežom bioskopa. Potom sledi proboj na teren osiguranja, sa Mediolanumom.

Medijskim nebom Italije zapravo su u to vreme vladale dva preduzeća, nacionalna medijska kuća RAI i Berluskonijeva imperija. Vlasnik kluba Milan postaje 1986.

Pokret Forca Italia, opisivan i kao lična stranka, osniva 1994, i odmah potom na izborima osvaja 21 odsto glasova. Poznavaoci prilika tvrde da je zapravo preuzeo prostor koji su ranije držali demohrišćani.

Tokom dve decenije nadalje Berluskoni će biti nezaobilazni faktor italijanske politike. Vladu Italije vodio je 1994/1995, potom od 2001. do 2006, i ponovo od 2008 do 2011.

U poslednjem periodu bio je član Senaa, poput drugih zaslužnih (i isluženih) zvaničnika Italije. Bio je član Evropskog parlamenta. Iako neretko okružen medijskom pažnjom i skandalima, sudskim procesima i optužbama, Berluskoni je znatnim delom odredio politički kurs svoje zemlje poslednjh decenija, između ostalih i kao tvorac jednog novog šoumen stila, i na ozbiljne teme.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: