Podeli vest

Bezbednosne ispravke za veb pregledače Google Chrome i Microsoft Edge: Ovo je ono što korisnici treba da urade da poprave opasne propuste.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

google
Foto: Pixabay

Google je objavio ažuriranje za veb pretraživač Chrome. Ovo zatvara bezbednosni jaz koji stručnjaci klasifikuju kao „veoma rizičan“. Čini se da problem utiče i na druge veb pretraživače zasnovane na Chromiumu, kao što je Microsoftov Edge, prenosi Watson.

Prema programerima u Guglu, zlonamerni akteri mogu da zloupotrebe bezbednosnu ranjivost, na primer za ubacivanje i izvršavanje zlonamernog koda preko sajtova kojima se manipuliše. Savezna kancelarija za bezbednost informacija (BSI) u Nemačkoj upozorava na korišćenje starijih verzija ovih pretraživača i savetuje korisnicima da ih odmah ažuriraju.

Bezbednosne praznine utiču na ukupno šest ranjivosti u Chromium podstrukturi, uključujući VebGPU i VebAudio. I Google i Microsoft su brzo odgovorili i pružili ažuriranja.

Kako da ažurirate svoj pretraživač

Korisnici ova dva pretraživača obično dobijaju ažuriranja za Chrome i Edge putem automatskog ažuriranja. Alternativno, nova verzija se takođe može instalirati ručno ako je funkcija automatskog ažuriranja onemogućena.

Da biste to uradili, kliknite na stavku „O Google Chrome-u“ ili „O Edge-u“ u meniju odgovarajućeg pregledača. Prozor koji se otvara pokazuje da li je ažuriranje dostupno ili je pregledač ažuriran.

Nove verzije Google Chrome -a sa ispravljenim greškama su 120.0.6099.216/217 za Vindovs i 20.0.6099.210 za Android. Nakon ažuriranja, Microsoft Edge pokreće verziju 120.0.2210.121.

Do danas, BSI nije primio nijedan slučaj u kojem su iskorišćene bezbednosne praznine – ali se potencijal za štetu i dalje smatra posebno velikim.

Izvori


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: