Podeli vest

Grad Valiselen u kantonu Cirih od početka godine naplaćuje 200 franaka, što je ekvivalent od oko 215 evra za pljuvanje po ulici. Ova kazna ranije je iznosila 30 franaka, ali grad je očito odlučio da se potpuno obračuna sa ovom lošom navikom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Photo by Mâide Arslan/pexels

Kažnjavanje nepristojnih navika nije rezervisano samo za Švajcarsku. Prošlog leta bili smo svedoci uvođenja kazni za neadekvatno odevanje u zemljama regiona.

Tako se od prošle godine kaznom od 200 evra kažnjava svako ko u kupaćem kostimu prošeta Budvom, a kazna važi za turiste i meštane.

Budva se ovom merom pridružila Splitu i Dubrovniku, koji su uveli kazne za golišave turiste, s tim što u Dubrovniku kazna iznosi 130, a u Splitu 150 evra.

Međutim, Tajland je ipak na vrhu liste turističkih mesta sa najneobičnijim kaznama.

Tajland- mesto predivnih plaža i drakonskih kazni

Tajland važi za jeftino letovalište sa predivnim plažama, međutim i to letovanje bi vas moglo skupo koštati ukoliko prekršite neka od pravila. Vređanje kraljice je nešto što nikako ne biste smeli da radite, ali to nije jedina stvar, pa da krenemo redom:

Njeno veličanstvo: Svako ko vređa tajlandsku kraljevsku porodicu ili izrazi kritiku o tome, na primer na internetu ili društvenim mrežama, mora da očekuje zatvorsku kaznu do čak 15 godina za svako krivično delo. Ponovno tvitovanje i pisanje kritičnih postova takođe se može protumačiti kao zločin.

Pušenje na plažama: Pušenje nije dozvoljeno na nekim plažama kao što su Pattaia, Bangsaen, Cha-am, Hua Hin, Phuket, Samui, Phang Nga ili Songkhla. Svako ko prekrši ovo mora da očekuje kaznu zatvora od godinu dana i/ili novčanu kaznu od 100.000 THB (oko 2.700 evra).

Kupanje bez kostima ili ležanje u toplesu na plaži: Još jedna zabrana na plažama se odnosi na previše otkrivanja – jer svako ko se kupa go na Tajlandu ili pokaže bez bikinija takođe može biti kažnjen zbog toga.

Photo by Darren Lawrence/pexels

Kupovina i prodaja e-cigareta: Na Tajlandu nije zabranjen samo uvoz e-cigareta. Krivično delo je i kupovina i prodaja e-cigareta. Za ovo delo mogla bi da usledi novčana ili čak zatvorska kazne do pet godina. Pušenje komercijalnih cigareta je generalno dozvoljeno.

Snimanje fotografija i letenje dronovima: Snimanje fotografija na odmoru je jednostavno deo Tajlanda. Ipak, treba napomenuti da se vojni objekti ne smeju fotografisati. Osim toga, dronovi se ne mogu jednostavno tako koristiti. Svako ko prekrši uslov registracije dronova platiće do 2.700 evra ili bi čak mogao biti osuđen na pet godina zatvora.

Posedovanje i/ili konzumiranje droge: Kazna je posebno stroga kada se ljudi uhvate sa drogom. Posedovanje i konzumiranje, čak i u malim količinama, može dovesti do smrtne kazne.

I svađa sa uprugom na javnom mestu može biti kažnjiva

Inače, postoje specifična pravila ponašanja ne samo na Tajlandu, već i u drugim zemljama. Na Havajima je zabranjeno plivanje sa delfinima .

Neke stvari su zabranjene i u Italiji – u Rimu, na primer, ne smete da pijete alkohol u javnosti između 22 i 7 sati. Kako je preneo Suddeutsche Zeitung , u Eraklei je zabranjeno graditi zamkove na plaži, a u Pordenoneju (severoistočna Italija) nije dozvoljeno da se javno svađate sa svojom verenicom ili suprugom.

rim
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.