Podeli vest

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nema digitalni televizijski signal, iako se na to obavezala ranije Ženevskim sporazumom, a novac za to je odavno obezbeđen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tv
Foto: Shutterstock

Projekat je još na dugom štapu jer je godinama kočen na različite načine, od toga da se nije mogao postići dogovor ko će upravljati opremom, do raznih političkih pritisaka i optužbi da tenderi prilikom izbora nosilaca projekta nisu bili u potpunosti dostupni i transparentni.

Rampa za digitalizaciju TV signala trenutno je spuštena od strane jednog konzorcijuma koji je uložio žalbu jer mu nije dodeljen ugovor za sprovođenje procesa digitalizacije, objavile su Nezavisne novine.

“Imamo sredstva za ovaj projekat, to je 25 miliona KM plus PDV. BiH je prva obezbedila i nije bila u mogućnosti da sprovede. Komisija u okviru Ministarstva komunikacija i prometa sprovela je evaluaciju tendera i dala je predlog dodele ugovora.Međutim, zbog žalbe konzorcijuma kojem nije dodeljen ugovor ovaj proces je trenutno na Kancelariji za žalbe BiH”, rekao je nedavno ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, koji je izrazio nadu da će nakon što se spor reši BiH konačno dobiti digitalni televizijski signal.

Međutim, pitanje je kada će spor uopšte biti rešen jer je žalbu Kancelarija za žalbe BiH primila tek pre desetak dana. Iz Kancelarije su pojasnili da je žalba upućena od grupe ponuđača koju čine: “MIBO komunikacije” d.o.o. Sarajevo (nosilac) i članovi: “Roaming Networks” d.o.o. Banjaluka, “UNIS telekomunikacije” d.d. Mostar i “Flame Data Technologies SRL” Rumunija d.o.o.

U BiH se digitalni zemaljski TV signal trenutno emituje putem dva multipleksa. Multipleks A je rezervisan za javne emitere, a pored brojnih problema u vezi s opremom, emitovanje je počelo u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, ali ne i dalje u punom standardu (DVB-T2). A da bi se stvari sa digitalizacijom ubrzale, krenulo se u realizaciju dodele kapaciteta u Multipleksu C.

Tada je nakon javnog konkursa kao najpovoljniji ponuđač odabrana firma “Multiplex service BH” d.o.o. koju su osnovale komercijalne TV stanice: Nova BH, Face TV, RTV BN i TV Jedan iz Sarajeva.

Njihova dozvola je stupila na snagu 1. novembra 2019. godine. Iz priče se ubrzo povukla Face TV, nakon čega je usledilo probijanje rokova za emitovanje, pa je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) ukinula dozvolu. Posle toga, raspisan je tender za Multipleks D.

Posao je dobila kompanija “Dasto Semtel” iz Bijeljine, koja je već imala slično iskustvo, jer je zamenila Face TV u Multipleksu C. Dozvola od RAK-a dobijena je krajem novembra 2022. na rok od 15 godina.

Do danas oni su instalirali više od 20 predajnika, a emituju signal u svakoj od devet digitalnih zona u BiH. Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH kazali su da bi tranzicija analognog u digitalni TV signal po pitanju Multipleksa D trebalo da se završi do 31. decembra ove godine.

S druge strane, tvrde da aktivnosti u procesu digitalizacije javnih RTV servisa u BiH nisu u nadležnosti RAK BiH, već je to uređeno posebnom odlukom Saveta ministara BiH.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ