Podeli vest

Učenik koji je jutros pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu prebačen je iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

Kako je pojašnjeno, sada sledi postupak njegovog veštačenja, a nakon toga i obustava istrage jer kao maloletnik krivično ne može odgovarati, prenosi portal Klix.ba.

Učenik G. M. koji još uvek nema navršenih 14 godina, jutros je počinio krvavi čin u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu, kada je iz pištolja nekoliko puta pucao u pravcu nastavnika engleskog jezika i pomoćnika direktora škole Nedima Osmanovića.

Nezvanično, on je u nastavnika pucao iz pištolja koji je bio u posedu njegovog preminulog dede, a oružje je pronašao na tavanu kuće.

Pištolj je nakon dedine smrti policiji trebalo da preda dečakov otac, što nije učinio, a on je u kasnim poslepodnevnim satima i uhapšen.

Odmah nakon što je pucao, policija je uspela da savlada dečaka te je on skoro čitav dan proveo u policijskoj stanici.

Nakon toga je, kako je potvrđeno za Klix.ba, premešten u Kliniku za psihijatriju, a prema zakonskim propisima nad njim će sada biti obavljena veštačenja.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloletnik ne može krivično da odgovara za učinjeno. Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da celokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izveštaje će dostaviti tužilaštvu.

Takođe, tužilac će prema proceduri morati da donese naredbu po kojoj se istraga neće sprovoditi.

Učenik iz Lukavca ranije je pretio da će počiniti osvetu jer je izbačen iz škole, ali niko na to nije reagovao. Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužilaštva TK i Uprave policije MUP-a TK određeni su pravci zajedničkog delovanja u delu postupanja sa detetom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku FBiH i Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama FBiH.

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

BiH: Uhapšen otac dečaka koji je pucao u osnovnoj školi u Lukavcu

Otac dečaka, koji je jutros teško ranio nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu, uhapšen je danas, objavio je portal “Avaz”.

Kako se navodi, on je saslušan u policijskoj stanici Lukavac gde je pojasnio sve okolnosti u vezi sa ovim događajem i biće predat tužilaštvu.

Otac dečaka je osumnjičen za krivično delo zapuštanje ili zlostavljanje deteta ili maloletnika, kao i za krivično delo iz člana 72. Zakona o oružju i municiji koji se odnosi na neovlašćeno nabavljanje, držanje i prodaju oružja i bitnih delova za oružje.

U pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” jedna osoba je ranjena i operisana je u UKC Tuzla, a lekari se, kako prenose mediji, bore za njegov život.

U njega je pucao bivši učenik sa nenavršenih 14 godina, koji je zbog lošeg vladanja premešten u drugu školu.

Posle pucnjave u školi proglašen kraj školske godine u tuzlanskom kantonu

U jutrošnjoj pucnjavi u Osnovnoj školi u Lukavcu upucan je nastavnik engleskog jezika, sin Ismeta Osmanovića, nekadašnjeg poslanika SDA u Parlamentu Federacije BiH i brat Adila Osmanovića, potvrđeno je za sarajevski portal Klix.

Učenik G. M. (2008.) zbog lošeg vladanja prebačen je u drugu školu, a jutros je u bivšu školu došao naoružan i tražio zaposlenog N.O. u kojeg je pucao u predelu glave.

Nastavnik engleskog jezika Nedim Osmanović je ranjen u vrat i nalazi se u teškom stanju. Prebačen je u Klinički centar u Tuzlu, u toku je operativni zahvat.

Dete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrelio, odbacio je pištolj koji je pronađen i biće predmet veštačenja.

Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Lukavac. “U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloletnike koji je uključen u preduzimanje daljih mera i radnji u odnosu na dete.

Nadležni su saopštili da se sa ovim incidentom završava i nastava u svim školama na području Tuzlanskog kantona.

U sve je odmah uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa detetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku, saopšteno je iz kantonalnog tužilaštva. Preduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj.

Maloletnik G. M. od ranije je poznat po neprimerenom ponašanju, a zbog lošeg vladanja iz navedene škole je prebačen u drugu.

Zbog toga je, kažu, javno govorio da priprema osvetu, međutim na to su se apsolutno svi oglušili. Nikakve reakcije nije bilo, a on je svoj jutros sproveo u delo, piše portal.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…