Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas na svečanoj Akademiji povodom obeležavanja 24. godišnjice od Bitke na Košarama da su se 1999. godine na Košarama slegli vitezovi srpski kao tokom Boja na Kosovu 1389. godine i tamo svojim životima stvorili su bedem kako bi odbranili Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučević
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Te 1999. godine 19 zemalja NATO Alijanse napalo SR Jugoslaviju, a “vrh” tog koplja trebalo je da udari na Košare gde je trebalo da se okonča naša sudbina i porazi naša vojska.”, rekao je Vučević.

Dodao je da NATO u svojoj nameri nije uspeo a da je s druge strane Srbija uspela da se odbrani.

“Oni su na Košarama branili svoju braću i sestre i svoju decu i supruge. Branili su svoje pretke i znali su da je iza Srbija”, rekao je Vučević.

Komemorativnoj akademiji u organiciji odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije između ostalih prisustvovali su i ministar za rad zapošljavanje boračka socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Ivica Tončev i predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Potporučnik u penziji Petar Mišić rekao je obraćajući se sa govornice da su devedesetih godina prošlog veka Srbija i srpski narod prošli su kroz veliku patnju i golgotu, ali da su uvek bili na pravoj strani – na strani pravde.

“I tog 9. aprila 1999. godine velika sila je udarila na karaulu Košare sa namerom da nas uništi kao mnogo puta do tada. Neprijatelju su se herojski suprotstavili vojnici srpske armije i uspeli su u tome. Odbranili smo Srbiju, a na karauli je ostalo 108 div junaka koji nisu osramotili svoje pretke. Pokazali su šta je čojstvo i junaštvo i ušli su u istoriju”, rekao je Mišić.

Roditelj poginulog vojnika sa Košara Dragana zvanog “Šumar” Životije Milićević rekao je da pored neizmerene tuge i bola oseća i veliki ponos jer je otac mladića koji je sa drugih 107 golobradih momaka i učinio sve kako bi odbranio Kosovo i Metohiju.

“Služili su svojoj zemlji i ostavili nam u amanet da i mi čuvamo svaki pedalj naše zemlje”, rekao je Milićević.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Republike Albanije. Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je 108 života.

Teroristističke snage takozvane OVK potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: