Podeli vest

Bitkoin je pao danas ispod 30.000 dolara na najniži nivo u poslednjih nedelju dana pošto je tržište ponovo zahvatila averzija prema rizičnim ulaganjima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bitkoin
Foto: Shutterstock

Najveća globalna kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je pala za čak 7,1 posto na 29.209 dolara, na nivo koji je poslednji put zabeležen 30. maja, izveštava “Blumberg”.

Drugi tokeni su takođe oslabilli, pri čemu je eter potonuo za 7,3 procenta na 1.725 dolara, a avalanč se stropoštao za 9,3 odsto.

Preokret je došao samo dan nakon što je bitkoin ponovo beležio vrednost iznad 31.000 dolara, što je podtaklo očekivanja među nekim investitorima da postoji prostor za njegov dalji rast. Međutim, najstarija svetska kriptovaluta je naišla na otpor između nivoa od 31.500 do 32.000 dolara, kaže Markus Sotiriju, analitičar britanske brokerske kuće za digitalnu imovinu GlobalBlok.

Pad kriptovaluta je usledio jer su američke akcije na terminskom trgovanju ostale u minusu, dok je dolar nastavio da jača. Skok prinosa na američke državne obveznice potpirio je strah da bi rast troškova zaduživanja mogao da izazove recesiju. Bitkoin je u snažnoj korelaciji sa kretanjem cena druge rizične imovine, poput akcija, u poslednjih nekoliko godina.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: