Podeli vest

Povećanje minimalne cene rada za samo jedan dolar ili oko 100 dinara po satu smanjuje stopu razvoda, tvrde stručnjaci

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

PAR BIVŠI
Foto: Shutterstock

Američki psiholozi i ekonomisti tvrde da su otkrili efikasan način da smanje broj razvoda među Amerikancima sa niskim primanjima. Rešenje je kako kažu u povećanju minimalne plate.

Ovo je prvi projekat ikada koji se bavi ispitivanjem uticaja povećanja minimalne plate u državi na stopu sklapanja i razvoda brakova među osobama sa niskim primanjima.

„Kada kreatori politike razmišljaju o načinima pomoći ugroženim porodicama, postoji opšta tendencija da pokušaju da ih nauče stvarima kao što su bolja komunikacija ili veštine suočavanja“, kaže vodeći autor studije i profesor psihologije UCLA Benjamin Karney i tvrdi da je taj način pogrešan jer daje prosečne rezultate.

On i tim stručnjaka predložili su sasvim drugi pristup zasnovan na novoj studiji.

Jedan dolar smanjuje stopu razvoda, ali i sklapanja brakova

Ova studija je pokazala da kada država poveća minimalnu platu za samo 1 dolar po satu, stopa razvoda opada za sedam do 15 procenata u naredne dve godine među muškarcima i ženama sa niskim primanjima.

Pored toga, čini se da povećanje minimalne plate u državi za 1 dolar utiče i na manju stopu sklapanja brakova.

Ako povećate minmalnu platu za samo jedan dolar po satu to će smanjiti sklapanje brakova za tri do šest procenata

Koautor studije Tomas Bredberi, profesor psihologije sa UCLA, objašnjava da kada mladi ljudi sa niskim zaradama počnu da zarađuju više novca, imaju tendenciju da odlažu brak, a ne da u potpunosti izbegavaju brak.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: