Podeli vest

Imran Kan, biši pakistanski premijer, već služi trogodišnju zatvorsku kaznu i sada je ponovo osuđen zbog odavanja službene tajne. On je želeo da se kandiduje na pakistanskim parlamentarnim izborima, ali to sada postaje sve manje verovatno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/K.M. Chaudary (STF)

Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Imrana Kana i jednog od njegovih partijskih kolega na po deset godina zatvora. Proglašeni su krivim za odavanje službene tajne. Prema rečima Zulfikara Bukarija, portparola kanove pakistanske partije Tehrik-e-Insaf, sud je objavio presudu u zatvoru u Ravalpindiju.

Kan, koji je smenjen glasanjem o nepoverenju u parlamentu u aprilu 2022. godine, već služi zatvorsku kaznu u slučaju davanja mita. Kan (71) je 5. avgusta 2023. osuđen na tri godine zatvora. Optužen je za nezakonitu prodaju državnih poklona tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine. Bivša zvezda kriketa bori se na raznim sudovima da izađe iz zatvora.

Neizvesno se kandidovati za izbore

Najnovija odluka dolazi uoči opštih izbora u Pakistanu 8. februara. Kan je zapravo planirao da vodi svoju stranku u opštoj izbornoj kampanji. Tamo je želeo da se takmiči protiv svog najvećeg rivala  Navaza Šarifa , još jednog bivšeg premijera.

Ali ako njegova uverenja ne budu poništena, Kan neće moći da učestvuje na izborima. Trenutno nije na glasačkom listiću. Pakistan zabranjuje onima koji su osuđeni da vode političku stranku, učestvuju na izborima ili obavljaju javne funkcije.

Pakistan ima dugu istoriju političkih rivalstava u pravnim sporovima. Protiv Hana je podneto na desetine slučajeva. On poriče optužbe, za koje kaže da su ih izmislili njegovi neprijatelji, uključujući vojsku, kako bi ga držali podalje od politike.

Kanov rival Navaz Šarif takođe je nekada bio pakistanski premijer. 1999. godine, Šarifa je podržao državni udar i ponovo je bio primoran da napusti funkciju sudskom presudom 2017. godine. U oktobru 2023, Šarif se vratio kući iz svog četvorogodišnjeg izgnanstva kako bi pomogao svojoj stranci da ostane na vlasti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: