Podeli vest

Pogrešna procena je možda igrala ulogu u smrtonosnom napadu proiranskih milicija na američku bazu u Jordanu. Vašington ističe da ne traži rat sa Iranom, već želi da odgovori „prikladno“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Planet Labs PBC (HONS) – lokacija napada: baza Tower 22 u Jordanu

Postoje nova saznanja o smrtonosnom napadu proiranskih milicija na američku bazu u Jordanu. Prema doslednim medijskim izveštajima, pogrešna procena američke vojske je možda igrala ulogu. “Volstrit džurnal”  , “Njujork tajms”  i “Foks njuz”,  između ostalih, izvestili su u ponedeljak, pozivajući se na zvaničnike američke vlade, da se neprijateljski dron koji je učestvovao u napadu približio bazi u isto vreme kada i američki dron za nadzor. Stoga je u početku bilo nejasno da li je u pitanju prijateljski ili neprijateljski dron. Zbog toga, kako je rečeno, protivvazdušna odbrana nije odmah raspoređena, prenosi Spiegel.

Međutim, navodno su oborena još dva drona na obližnjim lokacijama. Na pitanje u ponedeljak, Pentagon je rekao da se incident još uvek istražuje.

U nedelju su tri američka vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu blizu granice sa Sirijom. Prema Pentagonu u ponedeljak, više od 40 osoba je povređeno. Proiranske milicije u Iraku preuzele su odgovornost za napad i saopštile da su u nedelju ujutro napale četiri američke vojne baze, uključujući tri u Siriji .

Napad na iransko tlo je malo verovatan

Američki predsednik Džo Bajden okrivio je „radikalne militantne grupe koje podržava Iran ” za napad i zapretio odmazdom. Prema Vall Street Journalu, zvaničnici američke vlade su rekli da razmatraju napade na milicije u Iraku, Siriji i verovatno Iranu. Međutim, napad na iransko tlo je manje verovatan scenario. Severoistočni Jordan graniči i sa Sirijom i Irakom.

Američka vlada je jasno stavila do znanja da neće tražiti eskalaciju sa Iranom . „Ne tražimo rat sa Iranom. „Mi ne tražimo sukob sa režimom vojnim sredstvima“, rekao je u ponedeljak u Vašingtonu direktor za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi . Ne žele novi rat ili eskalaciju. „Ali učinićemo sve što je neophodno da se zaštitimo, da nastavimo ovu misiju i da na odgovarajući način odgovorimo na ove napade.

Znamo da iza toga stoji Iran“, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing. Iran je odgovoran jer Teheran finansira ove grupe koje su delovale u Iraku i Siriji i izvršile napade na američke vojnike. Kako je saopštila Bela kuća, Bajden se sastao sa svojim kriznim timom u Situacionoj sobi, operativnom centru u zapadnom krilu Bele kuće, i u nedelju i u ponedeljak. Upitan o mogućoj odmazdi, Kirbi je rekao: SAD će slediti svoj raspored i delovati na način koji predsednik kao vrhovni komandant smatra prikladnim.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: