Podeli vest

Američki federalni sudija je poništio danas delove zakona Severne Karoline koji ograničava pristup piluli za abortus mifepriston, koja je postala predmet pravnih bitaka širom zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

protest abortus
Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Američki okružni sudija Ketrin Igls juče je odbacila zahteve države da mifepriston prepisuju samo lekari i to samo lično, kao i zahtev da pacijenti pre toga moraju da obave pregled, preneo je Rojters.

Ona je rekla da su zahtevi u suprotnosti sa saveznim zakonom jer ih je američka uprava za hranu i lekove (FDA) prethodno razmotrila i odbila.

Odluka je doneta u trenutku kada Vrhovni sud SAD razmatra slučaj koje su pokrenule grupe protiv abortusa koje bi, ako uspeju, ponovo uvele ta ista ograničenja širom zemlje.

Istovremeno, Igls je podržala druga ograničenja u Severnoj Karolini, uključujući zahtev da pacijenti imaju ličnu konsultaciju pre nego što uzmu pilulu i da se podvrgnu ultrazvuku i analizi krvi, rekavši da FDA nikada nije eksplicitno odbacila te zahteve.

Lideri republikanaca u zakonodavnom telu Severne Karoline intervenisali su u slučaju kako bi odbranili ograničenja nakon što je državni tužilac Džoš Stajn, demokrata koji podržava pravo na abortus, rekao da to neće učiniti.

Mifepriston je prvi od dva leka koji se koristi za abortus uz pomoć pilula, koji je odobrila FDA za prekid trudnoće u prvih 10 nedelja.

Abortusi uz pomoć pilula su činili više od 60 odsto abortusa u SAD prošle godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…