Podeli vest

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da je na palestinskoj militantnoj grupi Hamas da pristane na prekid vatre koji bi omogućio da više humanitarne pomoći bude isporučeno u Pojas Gaze, i koji bi otvorio put za razgovore o ”trajnom rešenju sukoba”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Susan Walsh (STF)/TANJUG

On je uoči sastanka sa turskim ministrom inostranih poslova Hakanom Fidanom rekao da Vašington i dalje insistira na prekidu vatre, prenosi Rojters.
”Sve je na Hamasu. Pitanje je da li će Hamas odlučiti ili ne da bude prekida vatre koji bi svima bio od koristi. Lopta je u njihovom polju. Intenzivno radimo na prekidu vatre, a videćemo šta će oni izabrati”, rekao je Blinken.


Predstavnici Hamasa su u četvrtak radi konsultacija napustili pregovore o prekidu vatre u Kairu.


Izrael i Hamas okrivljuju jedni druge za nepostojanje sporazuma koji bi od Hamasa zahtevao da oslobodi neke od talaca koje drži u zamenu za 40-dnevno primirje.


Od početka rata između Hamasa i Izraela ubijeno je više od 30.000 Palestinaca.

BLINKEN POZVAO PREMIJERA HAITIJA DA PODRŽI PREDLOG O POLITIČKOJ TRANZICIJI

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera Haitija Arijela Anrija da podrži predlog političke tranzicije za tu zemlju, saopštio je danas Stejt department.

U saopštenju se navodi da je Blinken tokom razgovora sa Anrijem u četvrtak izrazio podršku SAD tom predlogu, koji je sačinjen u partnerstvu sa zainteresovanim stranama na Haitiju, a koji podrazumeva raspoređivanje misije Multinacionalne bezbednosne podrške i sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Blinken je pozvao Anrija da podrži taj predlog radi obnavljanja mira i stabilnosti na Haitiju i da bi Haićani mogli da nastave normalan život bez nasilja, ističe se u saopštenju.

Vlada Haitija saopštila je u četvrtak da će produžiti vanredno stanje oko glavnog grada Port-o-Prensa za još mesec dana jer nasilje naoružanih bandi preti da obori vladu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: