Podeli vest

Vašington neće blokirati Kinu da razvija svoju ekonomiju niti pokušati da promeni politički sistem Pekinga, rekao je Blinken, ali će braniti međunarodno pravo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

blinken
Foto:Tanjug/AP Photo/ Carolyn Kaster

SAD ne nastoje da odvoje Kinu od globalne ekonomije, već žele da se Peking pridržava međunarodnih pravila, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u dugo očekivanom govoru o američkoj strategiji za rešavanje uspona Kine kao velike sile.

Vašington neće blokirati Kinu da razvija svoju ekonomiju niti pokušati da promeni politički sistem Pekinga, rekao je Blinken, ali će braniti međunarodno pravo i institucije koje održavaju mir i bezbednost i omogućiti da zemlje, uključujući SAD i Kinu, koegzistiraju, rekao je on, preneo je Rojters.

“Ne tražimo sukob ili novi hladni rat. Naprotiv, odlučni smo da izbegnemo i jedno i drugo”, kazao je Blinken u 45-minutnom govoru na Univerzitetu DŽordž Vašington, koji je obuhvatio spektar najspornijih pitanja u bilateralnim odnosima.

Odnosi između SAD i Kine pali su na najniži nivo u vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i dodatno su se pogoršali pod predsednikom DŽozefom Bajdenom, koji je zadržao sve tarife svog prethodnika na kinesku robu, ali i težio uspostavljanju bližih veza sa saveznicima u Indo-Pacifiku i šire kako bi se suprotstavio rastućem uticaju Pekinga, navela je agencija.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

Dragan Stojković: SRBI NE UMIRU LAKO

Podeli vest
<a aria-label="Facebook" class="heateor_sss_facebook" href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fbilten.rs%2Fdragan-stojkovic-srbi-ne-umiru-lako%2F" title="Facebook"…