Podeli vest

Smatra se da soj koji cirkuliše širom sveta ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, iako su dostupne efikasne vakcine i lečenje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

szo
Foto: Shutterstock

Oko 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva zaraze majmunskim boginjama do sada je otkriveno izvan zemalja u kojima se obično šire, izjavila je danas viši epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Maria Van Kerkove.

Govoreći na onlajn brifingu, Kerkove je rekla da su slučajevi majmunskih boginja do sada otkriveni u više od 20 neendemskih zemalja, dodajući da SZO očekuje da će se brojke povećati, preneo je Rojters.

“Očekujemo da će biti otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da povećaju nadzor…Ovo je situacija koja se može obuzdati. Biće teško, ali to je situacija koja se može obuzdati u neendemskim zemljama”, istakla je ona.

Majmunske boginje, blaga virusna infekcija, endemska je u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Smatra se da soj koji cirkuliše širom sveta ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, iako su dostupne efikasne vakcine i lečenje.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: