Podeli vest

Dok je ruski predsednik Vladimir Putin dočekivao šefove afričkih država na samitu u Sankt Peterburgu, odmetnuti vojskovođa paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin razgovarao je sa zvaničnicima na samitu i podržao vojni udar u Nigeru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vagner
Foto: Tanjug/AP Photo/APTN/File

Vođa Vagnerove plaćeničke grupe trebalo je da ode u egzil u susednu Belorusiju prema dogovoru o okončanju prošlomesečne oružane pobune koja je uzdrmala Putinovu vladavinu i u kojoj je stradalo desetak pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga, dok su trupe Vagnera napredovale na 200 kilometara od Moskve, piše Blumberg.

Umesto toga, on je samo nekoliko dana nakon pobune slobodno ulazio u Rusiju i putovao van nje, a bio je i pozvan na razgovore sa Putinom u Kremlj zajedno sa najvišim komandantima Vagnera.

Prigožinovo prisustvo u rodnom gradu Sankt Peterburgu, dok je Putin bio domaćin rusko-afričkog samita, izgledalo je sračunato da zaseni ovaj događaj.

Pošto je godinama vodio internet „fabriku trolova“ koja je objavljivala materijale kako bi nanela štetu protivnicima Kremlja, pojavljivanje fotografije na društvenim mrežama sastanka Prigožina sa zvaničnikom Centralnoafričke Republike odvuklo je pažnju od sati ozbiljne diskusije Putina i afričkih lidera.

To je takođe doprinelo kontroverzi oko pobune koju je Putin opisao kao dovođenje Rusije na ivicu „građanskog rata“.

Uprkos ozbiljnosti pretnje, Prigožin je izašao nepovređen iz sukoba i zauzet je razvojem svog poslovnog carstva u Africi. Druga fotografija na Telegramu prikazuje Prigožina kako se sastaje sa šefom panafričkog TV kanala na marginama samita. Dok se Rusija pridružila drugim silama u pozivu na oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma, vođa plaćenika pozdravio je ovonedeljni vojni udar kao „deklaraciju nezavisnosti“ u audio izjavi na Telegram kanalu Vagnera.

„To je oslobađanje od kolonizatora“, rekao je Prigožin. Putin je odlučio da ne kazni Prigožina nakon pobune jer ona nije bila usmerena protiv njega, već protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua, a ruskom predsedniku su i dalje potrebne veštine osnivača Vagnera u Africi, tvrde izvori upoznati sa situacijom. Vagneru je dozvoljeno da zadrži neke od svojih obimnih operacija na afričkom kontinentu, uključujući i Centralnoafričku Republiku, uprkos pobuni, kažu dobro upućeni izvori.

„Osoba koja je najviše propatila kao rezultat pobune bio je sam Putin. Stvorio je čudovište koje se otrglo kontroli i prestrašilo elite. Svi su videli da je Kremlj paralizovan neodlučnošću i da je Prigožin izbegao svaku pravu kaznu. Mnogi se trenutno pitaju da li je Putin kao lider potreban Rusiji u teškim vremenima“, rekla je viši naučni saradnik Centra za evroaziju Karnegi Rusija Tatjana Stanovaja.

Rusija se bori za uticaj u Africi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Kinom. Vagnerova vojska je godinama davala Kremlju jeftin instrument za vršenje uticaja, čineći prodore na račun SAD i bivše kolonijalne sile Francuske.

„Putin je zaista pametan što je rešio spor sa Vagnerom.Moramo da zadržimo najefikasniju vojsku na svetu, da ona postane jača i da se više bori za Rusiju. Ali unutar Rusije će, naravno, postojati disciplina“, napisao je na svom Telegram nalogu Sergej Markov, politički konsultant sa bliskim vezama u Kremlju.

Kako podseća američka agencija, Vagner već ima bezbednosne veze sa dve bivše francuske kolonije, Centralnoafričkom Republikom i Malijem, nakon sporova koji su doveli do proterivanja francuskih i međunarodnih snaga koje se bore protiv džihadista u regionu Sahela.

Privatna vojna kompanija je razgovarala sa vojnim vladarima u Burkini Faso koji su takođe proterali francuske trupe i poslala mali kontingent u Demokratsku Republiku Kongo da ponudi obuku i pomoć snagama koje se bore protiv pobunjenika. Zapadni zvaničnici kažu da je razvoj događaja u Nigeru veoma loša vest za Francusku, pošto je Bazum viđen kao ključni saveznik u grupi od pet sahelskih država. Francuski predsednik Emanuel Makron danas je oštro osudio vojno preuzimanje vlasti u Nigeru i rekao da predstavlja pretnju za ceo region.

Francuska i SAD imaju baze u Nigeru, koji je ključni centar za međunarodne napore u borbi protiv džihadista u Sahelu.

„Rusija je odmah videla priliku za sebe. Za tu zemlju je velika pobeda ako Niger postane novi klijent“, rekao je Lu Ozborn, analitičar u “All Eyes on Vagner”, konzorcijumu koji prati aktivnosti te paravojne grupe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: